"Jsem rád, že jsem si dokázal jednu věc, že když se chce, tak to jde," řekl k vítězství Piškula. On i jeho taneční partnerka poděkovali rodině, štábu kolem natáčení soutěže i divákům v sále a u televizí. "Já jsem trošku zklamanej," řekl s ironií Bank, který nepředpokládal, že se v soutěži dostane tak daleko. Plodková, kterou dnes v tanci omezovalo zlomené zápěstí levé ruky, poděkovala všem svým příznivcům za podporu.

Všechny tři finálové páry v posledním kole předvedly svůj nejlepší latinskoamerický a klasický tanec a navíc jeden podle vlastního výběru. V kategorii volný styl pak mohli zatancovat cokoliv. Piškula s Lálovou zahájili finále rumbou, následovaly tango a scénický tanec na motivy Shakespearovy tragédie Romeo a Julie. Závěrečný tanec ve volném stylu pojali jako karnevalovou sambu s prvky bojového umění capoeira.

Bank do freestylu vjel po schodech na lyžích a jeho druhou část po rychlé změně kostýmů vyplnil taneční duet ze známé scény amerického filmu Pulp Fiction. Za výkon dostal plný počet bodů, který ve finálovém večeru porota udělila už jen tangu Jany Plodkové, která předvedla freestyle na motivy filmových grotesek.

Piškulu považovali za favorita i bookmakeři sázkových kanceláří a také sázkaři, na jeho výhru směřovalo 65 procent vkladů. Druhé nejlepší kurzy měla Plodková, lyžař Bank byl naopak outsiderem s kurzy na vítězství v soutěži až přes 10:1.

V dnešním finále se předvedli i všichni účastníci StarDance, kteří vypadli v předchozích kolech. Diváci tak mohli při různých tancích znova vidět herečky Miluši Bittnerovou a Kristýnu Leichtovou, herce Romana Zacha a zpěvačku Annu K. Na tanečním parketu se znovu objevili také italský kuchař Emanuele Ridi, mistryně světa v aerobiku Olga Šípková a fotbalová legenda Ladislav Vízek.

Na televizních obrazovkách se taneční klání celebrit s profesionálními tanečníky objevilo v roce 2004 v Británii, kde ho uvedla BBC. Poté se soutěž rozšířila do desítek zemí a v roce 2006 ji poprvé vysílala i Česká televize. StarDance tehdy sledovaly v průměru téměř dva miliony diváků. Od té doby zájem diváků o show poklesl. Loňskou sedmou řadu, kterou vyhrála herečka a bloggerka Marie Doležalová tančící s Markem Zelinkou, vidělo v průměru 1,4 milionu diváků. Moderátoři se v dosavadních osmi řadách soutěže nezměnili, zůstali jimi Tereza Kostková a Marek Eben.

Přehled vítězných párů soutěže:
2006 herec a zpěvák Roman Vojtek a Kristýna Coufalová
2007 akrobatický lyžař Aleš Valenta a Iva Langerová
2008 herečka Dana Batulková a Jan Onder
2010 herec Pavel Kříž a Alice Stodůlková
2012 atletka Kateřina Baďurová a Jan Onder
2013 herečka Anna Polívková a Michal Kurtiš
2015 herečka a bloggerka Marie Doležalová a Marek Zelinka
2016 herec Zdeněk Piškula a Veronika Lálová