„Hlavním tématem festivalu jsou letos kouzla a čáry se zaměřením na Otu Hofmana a Pana Tau. Hlavní novinkou je, že máme letos nová partnerská města, což je Uhříněves, Říčany a Velvary u Prahy. Nová partnerská města se zapojí tak, že budou promítat soutěžní filmy, některá i tematické filmy, a k tomu si udělají vlastní doprovodné akce," uvedla Hálová. Stejně jako v Ostrově i v partnerských městech bude ke zhlédnutí výstava o osobě Oty Hofmana, přednášky nebo soutěže.

Kromě dětských filmů je festival Oty Hofmana zaměřen také na média. Aktivními účastníky festivalu jsou již 20 let štáby dětských médií – mladí novináři v jeho průběhu píšou články, natáčejí reportáže a rozhovory a výsledky své tvorby prezentují na internetu i v dalších médiích.

V rámci festivalu se uskuteční také seminář Mediální výchova v roce 2015, určený především pedagogům a představitelům obcí. „Měl by připomenout důležitost mediální výchovy především v dnešní době, kdy je mezi množstvím informací na internetu velmi důležité ověřovat si jejich původ a pravdivost," řekl Marek Poledníček, ostrovský zastupitel a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Doprovodný program festivalu začne v neděli 11. října a bude zahrnovat divadelní představení, koncerty, diskotéky pro děti, průvod s lampiony nebo finále talentové soutěže Zlatý oříšek.