Norská dvojice patří mezi třicítku autorů, kteří na výstavě svá díla prezentují. Zatímco skutečné úložiště semen je přístupné jen omezenému množství lidí, jeho on-line verze je otevřená všem.

Letní scéna divadla Ungelt.
Kam vyrazit za divadlem o prázdninách

Autoři průběžně vedou blog

Knutsen a Martinussen analyzují, vizualizují a interpretují data z digitální databáze největšího světového úložiště semen na norských Špicberkách. Skrze obrazovky se setkávají jak s předmětem svého výzkumu, tak s návštěvníky výstavy.

Návštěvník tak může zhlédnout videozáznam, ve kterém umělci představují projekt a jeho cíle, prostudovat si ilustrace, fotografie a další materiály či si vyhledat informace o jednotlivých vzorcích semen v seznamech tříděných podle různých kritérií (druhu, rodu, země původu).

Autoři průběžně vedou blog, který jejich činnost dokumentuje a umožňuje komunikaci s návštěvníky, kteří mohou klást autorům otázky týkající se projektu i úložiště semen a jeho dat.

Zpívající fontána. Miloslav Troup
Série výstav k stému výročí narození malíře Troupa skončí v Praze

Úložiště může zabezpečit budoucnost lidstva

Globální úložiště semen se nachází v oblasti věčně zmrzlé půdy na norských Špicberkách v Severním ledovém oceánu. Soustřeďuje největší a nejrozmanitější sbírku semen na světě: uchovává duplikáty vzorků semen, které jsou uloženy v genových bankách po celém světě.

V obřích ledových halách, které by měly zajistit ochranu semen na stovky let, je v současné době uchováno přes 930 tisíc vzorků. Celková kapacita úložiště se odhaduje na více než dvě miliardy semen.

Denise Donatelli.
Na Prague Proms vystoupí jazzová zpěvačka Donatelliová

Zařízení je bezpečným úložištěm pro případ regionálních či globálních krizí. Zároveň ale představuje možnosti mezinárodní spolupráce, naději, zabezpečení budoucnosti lidstva a biodiverzitu.

Výstava pracuje s termínem datafikace

Právě tyto aspekty chtěli autoři ve svém projektu zdůraznit. Jejich záměrem bylo ukázat a rozvést nové aspekty týkající se diverzity a bohatství, o kterých se ve spojitosti s úložištěm tolik nemluví. Zároveň se chtěli zabývat ekonomickými a politickými dopady celého průmyslu, který v této souvislosti vzniká.

Ilustrační foto.
Praha ožívá letními festivaly

Výstava Big Bang Data v centru DOX ukazuje fenomén informační exploze spojené s generováním obrovského množství dat, které mění společnost. Výstava pracuje s termínem datafikace, který podle autorů výstavy znamená pro 21. století to samé, co elektrifikace pro 19. století. Část výstavy tvoří videorozhovory s odborníky, kteří objasňují potenciál i skryté hrozby datafikace světa.