Výstava bude v Emauzích přístupná veřejnosti od pondělí 27. února do konce března, od dubna pak bude putovat po republice. „Já jsem přesvědčený, že je důležité tímto způsobem přes konkrétní příběhy ukazoval velké lidské dějiny. Každý lidský příběh je konkrétním kamínkem v mozaice velkých dějin. Věci se nedějí samy o sobě, ale vždycky je musí dělat někdo konkrétní. A obstát v situacích, které jsou extrémně náročné, je velikým svědectvím, že s rovnou páteří žít lze," řekl Herman.

Herman označil nacismus i komunismus za extrémní

Podle Hermana je nutné si brát z příběhu lidí ponaučení. „Inspirovat se příběhy lidí, kteří obstáli, je pro nás vždy povzbuzující. Ti konkrétní svědkové lidskosti, kterým je tato výstava věnována, jsou takovými živými případy," řekl.

Herman rovněž zmínil v souvislosti s nacistickým terorem komunistický puč v Československu v roce 1948 a obě doby, nacismus i komunismus, označil za extrémní, a uvedl, že po národním socialismu přišla rudá totalita.

Ekumenické sdružení Ackermannova obec vzniklo v roce 1999

Výstava chce připomenout mimo jiné příběhy pěti kněží nebo dvou řádových sester. Všichni působili v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a postavili se nacistům. Podle pořadatelů výstava popisuje příběhy lidí a nejedná se jen o výčet dat.Nezobrazuje všechny statečné, ale jedná se o výběr příběhů, které zastupují všechny odpůrce nacismu. Životní příběhy vyobrazených skončily v koncentračních táborech, nebo na popravišti.

Ekumenické sdružení Ackermannova obec vzniklo na počátku roku 1999 v České republice. Klade si za cíl přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím společných dějin Čechů a Němců.

Název obce je odvozen z literárního díla 

Vychází z křesťanských zásad. Je sesterskou organizací německé Ackermannovy obce, která vznikla v roce 1946 jako katolické kulturní sdružení z okruhu odsunutých Němců. Název obce je odvozen od literárního díla ze 14. stol. "Ackermann aus Böhmen" (Oráč z Čech), které sepsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech.