„Malá inventura je příležitostí sumarizovat a bilancovat, stejně jako srovnávat a vyhlížet divadelní budoucnost," říká za organizátory festivalu Petr Pola. Festival má několik sekcí, do té hlavní přihlašují svá představení české domovské scény.

V sobotu divadlo Ponec uvede představení Guide 

Z nominací letos dramaturgická rada vybrala třeba publikem i kritikou oceňované představení Black Black Woods, inscenaci pro Rostislava Nováka mladšího a staršího v divadle Jatka 78. Právě toto přestavení dnes festival otvírá.

Představení Guide choreografky Věry Ondrašíkové, které uvede v sobotu Divadlo Ponec, je inscenací o poznání, nalézání síly, odvahy a rozhodnosti, ale také o stárnutí. Hrají a tančí v ní Jaro Ondruš a herec Miloslav Mejzlík.

Do Prahy letos přijede 80 hostů z regionů i ze zahraničí

Guide získala tři ceny na loňské České taneční platformě. Na ní byla oceněna i inscenace Odtržení Viliama Dočolomanského a jeho souboru Farma v jeskyni, také ta se představí v rámci festivalu, a to v centru DOX.

Dalšími scénami Malé inventury jsou například Alfred ve dvoře, Venuše ve Švehlovce, Divadlo Archa, NoD, MeetFactory, Studio Hrdinů nebo La Fabrika. Vedle projektů uváděných domovskými scénami festivalu nebude chybět programová sekce pro nezávislé divadelní projekty - Tažní ptáci, ani prostor pro nejmladší - Nová krev na scéně. Oživení domácí divadelní nabídky slibuje i zahraniční sekce programu. Do Prahy letos přijede 80 hostů ze zahraniční i z českých regionů. Program festivalu je k dispozici na www.malainventura.cz.