Noc s Andersenem letos jako první v pořadí začne v Austrálii, připravují ji také na Slovensku, ve Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Makedonii, Polsku, v českém krajanském spolku u volyňských Čechů, v Banátu, také v Athénách i v Bulharsku. Pořádají ji České školy bez hranic na celém světě; ty nabízejí výuku češtiny a českých reálií pro děti za hranicemi ČR jako doplněn vzdělání pro české děti v zahraničních školách.

Čtěte také: V Městské knihovně si knihomolové přišli na své. Prodávaly se tu knihy

Akce se koná na přelomu března a dubna 

Na mnoha místech děti přivítá sám Andersen, jinde se děti setkají s pohádkovými bytostmi, s žijícími autory, herci, se zastupiteli měst a obcí, kteří jim budou číst pohádky a mnohde pomohou zasadit pohádkový strom Andersenův pohádkovník - Fabularius Anderseni.

Akce se koná vždy na přelomu března a dubna u příležitosti výročí narození slavného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví tentýž den, tedy 2. dubna.

Noc s Andersenem podporuje velvyslanectví Dánska 

Na letošní rok připadá 180. výročí vydání pohádky Císařovy nové šaty, jedné z Andersenových nejslavnějších, o marnivosti a přetvářce, kterou se nebojí odhalit jen dítě. I letos děti zvolí nejlepší dětskou knihu uplynulého roku v anketě Čteme všichni 2016, a to v kategorii Cena nočních spáčů.

Noc s Andersenem již několik let podporuje velvyslanectví Dánského království v Praze. Už poněkolikáté pracovníci dánské ambasády v čele s velvyslancem přečtou dánské pohádky, letos se vypraví za dětmi pražské ZŠ pro zrakově postižené v Praze 2 a do knihovny v Kostomlatech pod Milešovkou. Děti, které se nocování nemohou zúčastnit, budou moci až do půlnoci sledovat Noc s Andersenem prostřednictvím Českého rozhlasu.

Čtěte také: Na čtenáře na jaře čeká Noc s Andersenem i festival Svět knihy