Vystřídal Danu Kalinovou, která společnost pořádající veletrh vedla přes 20 let. Jeho záměrem bylo dostat na veletrh znovu malé nakladatele, kterým se podle jejich slov účast na veletrhu nevyplatila. Letos k tradičním vystavovatelům tedy přibude celý pavilon menších specializovaných nakladatelství. „Pokusíme se vzít (z minulosti) to dobré, považuji Svět knihy za rodinné stříbro české kultury. Myslím ale také, že chce trochu okysličit, dát tomu nový náboj," řekl ve středu Auer.

Svět knihy. Ilustrační foto.
Svět knihy ocení překladatele a bohemistu Edgara de Bruina

V Lapidáriu budou výstavy

Považuje 23. ročník veletrhu a první, který vede, za zkušební, pokud se změny osvědčí, bude v nich pokračovat. Patří k nim zmíněná expanze mimo Průmyslový palác. V Lapidáriu budou výstavy v rámci jednoho z hlavních témat veletrhu Kniha jako objekt a sál pro prezentace zahraničních autorů.

„Často byly stížnosti, že v samotném Průmyslovém paláci je hluk, věci se navzájem překrývají, což je problém všech veletrhů. Ale řekli jsme si, že významní hosté by měli být prezentováni v exkluzivnějším prostoru. Tím bude také Gulliver v DOXu," uvedl.

Dana Kalinová.
Bývalá šéfka Světa knihy Kalinová dostala řád španělského krále

Rozpočet festivalu je stejný jako loni 

Dalším tématem veletrhu jsou audioknihy, jímž bude věnován speciální prostor. Auer na dotaz uvedl, že rozpočet festivalu je přibližně stejný jako loni, lehce ho zvýšil větší počet prodané veletržní plochy, letos je to 3400 metrů čtverečních, o 200 metrů více než loni.

Budou na ní 204 stánky s 395 vystavovateli. Ministerstvo kultury veletrhu přidělilo dotaci 2,3 miliony. Stejně jako Festival spisovatelů Praha, který dostal 1,7 milionu, jej ministerstvo zařadilo do nového Programu státní podpory festivalů profesionálního umění.

Svět knihy. Ilustrační foto.
Na čtenáře na jaře čeká Noc s Andersenem i festival Svět knihy