Autorem výstavy, jejíž premiéra byla v roce 2011 v Praze a v Londýně, je režisér, kameraman a fotograf Jaroslav Brabec. Dosavadní expozice mapující příběhy malých cestujících a život jejich zachránce byly vždy exteriérové, v Los Angeles je poprvé interiérová.

Slovenský režisér Matej Mináč a producent Patrik Pašš obdrželi na švédské ambasádě v Praze Cenu Raoula Wallenberga
Tvůrci filmů o Wintonovi převzali Wallenbergovu cenu

Celkem se podařilo odvést 669 dětí

Winton zachránil stovky židovských dětí, které odvezl vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. Odjezdy dětí organizoval Winton jako mladý bankéř ze své vlastní vůle. Obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. První vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Celkem se podařilo odvézt 669 dětí, jejichž rodiny za války většinou zahynuly. Odjezd vlaku 1. září 1939 s dalšími 250 dětmi už nacisté zakázali.

Symbolické vysazení moruše černé Nicholase Wintona žáky ze ZŠ Sira Nicholase Wintona v Kunžaku se uskutečnilo ve čtvrtek 5. května 2016 v Botanické zahradě v Praze.
OBRAZEM: Wintonovu moruši vysadily v botanické zahradě děti

Winton byl za své činy vyznamenán

Po válce se Winton živil jako makléř. Do povědomí širší veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými "dětmi", které zorganizovala BBC v roce 1988, téměř půlstoletí po jeho hrdinských činech. Zemřel v červenc 2015 ve 106 letech.

Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké státní vyznamenání Řád Tomáše Garrigua Masaryka, loni dostal od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva. Winton byl také navržen na Nobelovu cenu za mír. V Praze na Hlavním nádraží, odkud odjížděly jím organizované vlaky, stojí Wintonův pomník.

V rámci Dnů židovské kultury se setkal Hugo Marom (v saku), jedno z tzv. Wintonových dětí, a především vojenský letec a letecký instruktor z dob počátků izraelského státu, se svým tehdejším instruktorem, majorem Aloisem Mutňanským.
Wintonovy děti zahájily sbírku na pomník svým rodičům