Vernisáž byla stylová dobové záběry z Prahy, Tomáš G. Masaryk, Vídeň, zrod Národního muzea. Došlo i na stařičký snímek Georgese Meliése Cesta na Měsíc a dokonce státnickou řeč samotného „císaře" jež dostala bizarní politické kulisy díky velkému sálu bývalého Federálního shromáždění, v jehož budově nyní Národní muzeum přechodně sídlí.

Z císařské rodiny

Kurátoři výstavy v čele s jejím autorem Petrem Laudrem odvedli skvělou práci: pro ukázku života císařské rodiny získali předměty, které existují z císařovy pozůstalosti, a doplnili je exponáty především z Vídně. Tam, kde prezentují třeba kuchyň nebo koupelnu, využili předměty z vlastních sbírek a značnou měrou přispěla i regionální muzea.

A tak se na výstavě potkáte s elegantními, bohatě řasenými sametovými šaty císařovny Sissi, unikátními střeleckými terči s malovanými obrazy, interiérem c. k. poštovního úřadu, precizními dámskými minikabelkami, zdobenými třeba hřebíčkem, kapesníkem se stopami krve Františka Ferdinanda d´Este ze sarajevského atentátu nebo bohatě dekorovanými špičkami na dýmku.

U bíle natřeného stolu, kamen, kredence a zlatě zdobeného porcelánového servisu můžete zavzpomínat na kuchyň své prababičky, kde nechybí půvabná dřevěná lednice, kde se horem sypal led a dole kohoutkem vypouštěla voda. V koupelně najdete dřevěný záchod s poklopem i s porcelánovým designem, ve vitríně vycházkovou hůl Jana Nerudy nebo jeden z nejcennějších exponátů výstavy: náhrdelník Naděždy Kramářové, ruské šlechtičny a manželky premiéra Karla Kramáře.

Zastavený čas

Uličkami, jež nápaditě zdobí dobové cedule s názvy ulic, se dostanete do skromnějších koutků, kde odpočívá pokladnička Sboru pro postavení Národního divadla nebo roztomilé faksimile výpovědi prostitutky proti majitelce bordelu. Zkrátka je na co se dívat a čím se kochat. Nostalgie doby je dokonalá a člověk tu snadno propadne dojmu, že v tomto světě se zastavil čas panuje tu větší klid, ctí se tradice a vládne rodinná pohoda. I když pro služky to asi vždycky nebyla úplná idyla. Zvlášť, když pán domu žádal služby i za prahem dívčina pokojíku…

Pro děti je ve druhém patře další část výstavy Dětský svět za císaře pána, kde najdete dřevěné koníky, staré deskové hry, zaházíte si s kroužky nebo můžete navléct své potomky do dobového oblečení. Pokud se nebudou vzpírat…

Na webových stránkách muzea navíc stále běží výzva Uchovejte rodinnou historii prostřednictvím internetu můžete poslat staré fotografie ze svých alb, aby se staly součástí výstavy. Mimochodem, kdybyste poznali, kdo je neznámý muž zachycený na nejstarší daguerrotypii ze 40. let 19. století, dejte vědět muzeum pátrá po jeho identitě.

Čtěte také:

Michal Lukeš o výstavě Monarchie: Ze špatného se poučme, na dobré vzpomínejme