„Považuji to za největší úspěch, největší ocenění, kterého může fotograf dosáhnout. Velmi si toho vážím. A také toho, že se mi podařilo toto ocenění získat i díky působení v ČTK," reagoval na zprávu o svém úspěchu Vondrouš, který uspěl v kategorii sportovní akce se sérií snímků z Velké pardubické.

Mrtvé sourozence na Hansenově snímku, bratra a sestru, nesou muži na rukou. Síla snímku spočívá v sepětí a kontrastu mezi hněvem a zármutkem dospělých a nevinností obětí, poznamenala členka poroty Mayu Mohanna z Peru.

Oceněno bylo 54 fotografů z 5 666 přihlášených

Loni hlavní cenu vyhrál snímek španělského reportéra Samuel Aranda z nepokojů v Jemenu, ztělesňující takzvané arabské jaro, tedy sérii revolucí proti autoritářským režimům. Na vítězné fotografii žena zahalená do černého roucha, s nímž kontrastují bílé chirurgické rukavice na jejích rukou, drží v náručí zraněného příbuzného před provizorní nemocnicí v mešitě v Saná, zřízené po střetech demonstrantů s vládními jednotkami.

V jedné z nejprestižnějších novinářských soutěží bylo oceněno 54 fotografů ze 32 zemí. Podle předsedy poroty, viceprezidenta agentury AP Santiaga Lyona snímek roku i všechny další oceněné fotografie mohou sloužit jako solidní a zářný příklad síly a vlivu prvotřídní novinářské fotografie.

O pocty v 56. ročníku prestižní mezinárodní soutěže se letos ucházelo 5666 profesionálních fotografů ze 124 zemí, kteří porotě zaslali 103.481 snímků. Ocenění se udělují v kategoriích, jež zahrnují témata ze sportu, ze současného života, z umění, zábavy nebo přírody. Vítěz každé kategorie obdrží za odměnu 1500 eur a autor fotografie roku dalších 10.000 eur.