Vodseďálek byl podstatnou osobností českého nezávislého uměleckého, kulturního a společenského života. Věnoval se především psaní poezie, s přestávkami od 40. až do 80. let, je ale autorem i několika próz. Společně s Egonem Bondym na začátku 50. let založil jednu z prvních zdejších samizdatových edic Půlnoc. Přinášela především básně obou autorů.

František Kupka
Česká meziválečná avantgarda boduje. Toyen, Šíma a Kupka stojí miliony

Ivo Vodseďálek se narodil 8. srpna 1931 v Praze. Po maturitě pracoval v dělnických profesích, v letech 1953 až 1988 byl zaměstnaný jako projektant v národním podniku Chemoprojekt. Protože se podle svých slov cítil trapně a pociťoval stud za poúnorovou restriktivní kulturní politiku, začal psát poezii z pozic takzvané trapné poezie.

Kromě psaní se Vodeďálek věnoval také výtvarné tvorbě, především kolážím, a patřil také k propagátorům balonového létání v Česku. V roce 1965 založil Balon-klub Praha, řídil stavbu řady plynových balonů. "Všechny mé aktivity, ať už se jedná o létání, výtvarnou činnost či skládání básní, existují nezávisle na sobě. Jsou to tři důležité složky mého života. Jedna do druhé se nijak nepromítá. Když pracuji na obrazu, nemyslím na básně a naopak," řekl před časem ČTK.

Denisa Bílá
Tragické úmrtí mladé hobojistky její kolegy zasáhlo