Novou motivaci hledat nemusel. Minulý měsíc zaplaval Petráček světový rekord na mistrovství Anglie v Sheffieldu a na podzim ho čeká další z vrcholů. Bude jím mistrovství světa v Mexiku.

Po paralympiádě jste absolvoval spoustu společenských akcí a nejrůznějších setkání. Jaké to pro vás bylo období?
Musím říct, že toho bylo, a stále ještě je, opravdu hodně. Já jsem si to ale užil maximálně. Potkal jsem spoustu zajímavých lidí a jsem rád, že jsem se na tyto akce mohl dostat. Jsou to pro mě nové zážitky a nové zkušenosti, které mi mohou v další kariéře pomoci.

Které setkání pro vás bylo nejpřínosnější?
Nesmírně mě obohatilo například setkání s Lukášem Krpálkem, se kterým jsme společně razili minci. Potkal jsem ale spoustu dalších zajímavých lidí.

Radost Chelsea po výhře nad Bournemouthem 3:0.
Chelsea zrušila nedělní vítězný pochod Londýnem. Kvůli Manchesteru

Stihl jste si vůbec odpočinout?
Rozhodně ano. Relaxoval jsem hlavně s dlouholetými přáteli z Kutné Hory, Jihlavy a Hradce Králové. Oslavili jsme Rio a hezky jsem si mezi nimi odpočinul. Kromě toho jsem dělal rozhodčího při plaveckých závodech.

Zároveň jste ale musel dohánět školu. Jak jste pokročil ve studiích?
Nyní mám zkouškové období, čekají mě zkoušky ze tří předmětů. Příští rok bych chtěl školu dokončit. Taky jsem rád, že škola mi vychází vstříc a že se tak mohu naplno věnovat svým zálibám.

Jak dlouho trvala vaše tréninková pauza a kdy jste začal zase naplno trénovat?
Naplno jsem začal trénovat od ledna. Až do března jsem měl přípravné období, během kterého jsem naplaval dlouhé kilometry. Od dubna už jezdím po závodech a tomu je přizpůsobena i moje příprava.

Radek Štěpánek
Rehabilitující Štěpánek věří v comeback: Po operaci jsem spal s raketou

Bylo těžké znovu si zvyknout na tréninkový dril?
Vůbec ne. Vlastně až do konce roku jsem netrénoval. Chodil jsem si zaplavat, abych se trochu hýbal, ale nejednalo se o tréninky. V lednu jsem byl tudíž dobře odpočatý a do vody jsem se vrhl s novým elánem.

Dá se tedy říct, že už vám plavání chybělo?
Mně už chybělo bezprostředně po Riu. Na ranní tréninky však nebyl čas a kromě toho, odpočinek byl taky třeba.

Nebyl pro vás problém najít novou motivaci?
Novou motivaci jsem našel snadno. Cítil jsem, že bych mohl zaplavat dobrý čas na padesátku znak. No a na mistrovství Anglie v Sheffieldu se mi podařilo překonat světový rekord. Teď bych ho rád ještě vylepšoval.

Kdy k tomu budete mít nejbližší příležitost?
V červnu pojedu na Evropské hry mládeže do Brna. Kromě plavání se tam bude soutěžit v dalších čtyřech sportovních disciplínách. Připomíná mi to takovou malou paralympiádu. Organizátoři připravují zahajovací i závěrečný ceremoniál a pro sportovce je to svátek.

Radek Juška
Skvělý Juška. Překonal skoro třicet let starý český rekord v dálce

Co vás čeká dál?
Nyní vrcholí závodní období a od července zase začne tréninkové období. V září už bude vrcholit moje příprava na mistrovství světa v Mexiku. To bude vrchol letošní sezony.

Tuto sobotu se koná již druhý ročník Běhu pro Arnyho. Co je jeho hlavním smyslem?
Běh se bude konat v sobotu od patnácti hodin před Sportcentrem Delfín v Českých Budějovicích. Cílem akce je vybrat co nejvíc finančních prostředků na moji přípravu na mistrovství světa v Mexiku.

Jak bude příprava na světový šampionát probíhat?
Od června až do září bude v Českých Budějovicích zavřený bazén a tudíž v létě odlétám za přípravou na Kanárské ostrovy a do Itálie.

To bude jistě finančně nákladné soustředění?
To bezesporu. Proto se Běh pro Arnyho dělá a věřím, že mi pomůže stejně jako minulý rok, kdy jsem se kvůli odstávce bazénu musel na paralympiádu v Riu připravovat rovněž v zahraničí.

Tříměsíční odstávka musí závodním plavcům zákonitě připravit řadu komplikací…
Pro nás plavce je to hodně nepříjemné. Navíc jsem zaslechl, že bazén bude zavřený i v Českém Krumlově a v Prachaticích, takže nám nezbude než trénovat do konce června na letní plovárně. O to víc vítám, že mohu začátkem června odjet na ty Evropské hry do Brna. Aspoň tam potrénuji a zazávodím si.

Jak se s podobnými odstávkami vyrovnávají vaši kolegové z jiných plaveckých center?
Je smůla, že v našem městě je pouze jeden bazén. V Praze nebo v Brně jich mají hned několik. Případně někde mají kromě krytého bazénu ještě venkovní s teplou vodou přizpůsobený pro plavce. Tak to mají například v Plzni nebo i ve Strakonicích.