„Pro Evropany je to vždy velký turnaj a pro mě vrchol sezony. Hraje se jednou za dva roky," sděluje Koukal.

Po volném losu v prvním kole jej ve čtvrtek čeká Angličan Toby Penty. „Je to mladý kluk, přes kterého bych měl hladce postoupit. Hned večer bych pak hrál zápas o postup mezi nejlepších osm, což by byl historický úspěch pro mě i český badminton," vyhlíží vytoužené evropské čtvrtfinále.

Pokud uspěje s anglickým soupeřem, narazí nejspíš na ruskou dvojku Vladimira Malkova, nebo Ville Langa z Finska. „To už bude buď, anebo. Záleží, jak se kdo vyspí," podotýká Koukal.

Jestliže chce do čtvrtfinále, musí zvládnout porci dvou těžkých utkání v jeden den, které odděluje osm hodin. Přitom jej od srpna až do konce roku limitovalo poraněné koleno. „Poslední tři měsíce jsem už odvedl dobrou práci a jsem připravený," hlásí osmadvacetiletý badmintonista, který v únoru získal sedmý český titul ve dvouhře.

Na mistrovství cestoval až do daleké Kazaně. „Letěli jsme celý den přes Moskvu a cestování v Rusku není nic zábavného. Je to drahá cesta, takže tady ani nemám svou fyzioterapeutku. Vynahradíme si to na mistrovství světa, které bude v Kodani," povídá dvojnásobný olympionik.

V ženském pavouku česká výprava vkládá naděje do Kristíny Gavnholtové, odchovanky Sokola Jehnice. Před dvěma lety se stala první českou čtvrtfinalistkou dvouhry na evropském šampionátu po 42 letech. Turnajová pětka vstoupí do turnaje také ve čtvrtek proti Carisse Turnerové z Walesu. „Cítím se v dobré formě a moc se těším na první zápas. Doufám, že se mi bude dařit a vylepším výsledek z posledního šampionátu," vzkazuje.