Basketbalisté Atlanty zvítězili v úvodním semifinále Východní konference NBA na hřišti nejvýše nasazeného Chicaga 103:95. V Západní konferenci na úvod druhého kola play off Dallas dobyl nečekaně palubovku Los Angeles Lakers 96:94.

Atlantu dovedl k překvapivé výhře v Chicagu Joe Johnson, jenž nastřílel 34 bodů, z toho deset v poslední čtvrtině. Minul pouze šest z 18 střel z pole a proměnil všech pět trojkových pokusů. "Dokud se na sebe s týmem můžeme spolehnout, že si budeme krýt záda, a budeme bojovat, tak nás žádná kritika nezajímá," řekl po zápase Johnson k tomu, že novináři nepovažovali Atlantu za vážného soupeře pro Bulls.

Za domácí nastřílel 24 bodů Derrick Rose, ale potřeboval na to 27 pokusů a první bod zaznamenal až po 17 minutách hry. V závěru utkání si navíc obnovil zranění kotníku. Luol Deng přidal 21 bodů.

"Doufám, že se neprobereme moc pozdě a že už jsme připraveni na příští zápas," nechal se slyšet po prohře Rose.

Atlanta po většinu pondělního duelu vedla, ale ve třetí čtvrtině prohrávala až o šest bodů. Poté se šňůrou 12:5 vrátila do vedení, které už nepustila.

Kouč Chicaga Tom Thibodeau dostal před utkáním ocenění pro nejlepšího trenéra roku, avšak v zápase inkasoval svoji první technickou chybu v play off.

Dallas dovedl k vítězství Nowitzki

Dallas se při vítězství na palubovce obhájců titulu opíral o výkon Dirka Nowitzkého, jenž zaznamenal 28 bodů a 14 doskoků. Německá hvězda 20 vteřin před koncem trestnými hody zajistila hostům jednobodové vedení, se kterým Lakers nic neudělali, protože dvojice Bryant - Gasol v závěru fatálně přišla o míč. Jason Kidd přidal jeden trestný hod a Bryantův pokus o trojku se závěrečným klaksonem se neujal.

Lakers přitom ještě v poslední čtvrtině vedli až o 16 bodů. Dallas však utkání zakončil šňůrou 9:2.

Nejlepším střelcem utkání byl Bryant s 36 body, ale s výjimkou patnáctibodových Gasola a Lamara Odoma se další hráči Lakers trápili.

Série dvou celků, které se v play off potkaly po 23 letech, pokračuje ve středu znovu v Los Angeles.

Výsledky 2. kola play off NBA:

VÝCHODNÍ KONFERENCE - 1. zápas:
Chicago - Atlanta 95:103.

ZÁPADNÍ KONFERENCE - 1. zápas:
Los Angeles Lakers - Dallas 94:96.