"Je to určitě nejdůležitější závod, který jsem kdy jel. Snažím se si to ale nepřipouštět. Půjdu do toho jako do každého jiného závodu a buď se povede, nebo ne…," řekl Fuksa na setkání s novináři v Račicích.

"Nervózní zatím nejsem. Vůbec to neřeším. Žiju tímhle momentem a co přijde za týden… Samozřejmě nervozita bude před závody, teď není vůbec, užívám se teplo," pousmál se dvaadvacetiletý český reprezentant.

Fuksa s ohledem na výsledky posledních sezon patří mezi hlavní favority a k postupu do Ria musí skončit do šestého místa. Pokud by mezi nejlepší šestkou byl i Brazilec Queiroz de Santos, který má jako domácí zástupce účast jistou, může skončit i sedmý.

"Myslím, že kdybych jel svůj standard, co jezdím posledních pár let, mělo by to klapnout. Ale je to sport, začíná se od nuly," řekl Fuksa, který si ale stále udržuje dobrou náladu. "V jaké jsem formě? Myslím, že ve výborný. Já jsem celý rok ve výborný, takže pohodička," smál se nástupce dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora.

Zatímco téměř všichni čeští reprezentanti se na vrchol sezony připravují v Račicích, Fuksa trénuje doma v Nymburce. Na kanál přijel jen na jeden den.

"Každý má možnost trénovat doma, je volba kluků a holek, že chtějí trénovat tady. Já to mám radši doma, kde mám stoprocentní servis a nic mi tam nechybí. Doma mám vodu suprovou, nic trénink neomezuje kromě nějakých blbů na člunu. Jinak všechno v pohodě, doma mám domácí pohodu, bazén…," uvedl Fuksa, jehož trenérem je otec.

Většina rychlostních kanoistů naposledy závodila v mezinárodní konkurenci na červnových Evropských hrách v Baku, kde Fuksa získal stříbro a bronz. Singlkanoista se ale poté v červenci představil i na mistrovství světa kategorie do 23 let, kde byl první a druhý.

"Hodně lidí bylo proti, abych jel. Většina je na mě naštvaná, že jezdím všechno a jejich svěřenci nemůžou jet nic. Ale takový je život, sport nedělám do konce života a víme, že kariéra sportovce je krátká. Tak chci jezdit všechno, dokud to půjde," uvedl Fuksa.

Díky tomu, že na šampionátu v portugalském Montemoru uspěl, získal další povzbuzení do sezony.

"Kdyby se závod nepovedl, mohlo by to mít opačný efekt. Ale mně to takhle vyhovuje," dodal Fuksa.