Kolocová se Slukovou pražským vítězstvím překonaly mezi elitou své čtvrté místo z loňského grandslamu v Berlíně a poprvé se dostaly mezi nejlepší tři. Žádný český pár dosud nikdy ve finále na Světovém okruhu nehrál.

"Asi ani nemůžu mluvit, je to úžasný. Lidi byli skvělý. Prostě bomba!" radovala se Sluková, pokropená šampaňským po vyhlášení. "Je to pohádka. Simon (trenér Nausch) říkal před finále, že už to bude pohádka tak jako tak, a teď je to úplně nejkrásnější pohádka, takže máme strašnou radost," doplnila Kolocová.

Premiérou ženského Světového okruhu v Česku prošly Kolocová se Slukovou z pozice nejvýše nasazených hráček suverénně. V základní skupině, osmifinále a čtvrtfinále neztratily ani set. V semifinále odvrátily mečbol a vyhrály nad rakouskými sestrami Doris a Stefanií Schwaigerovými 16:21, 21:16 a 17:15.

Sedm tisíc fanoušků

"Jsme nadšené, že se to povedlo a navíc doma s neuvěřitelným publikem," říkala Kolocová po semifinále a Sluková si utírala z tváří slzy štěstí. "Pár jich ukáplo. Vstřebáváme emoce z postupu do finále," uvedla Sluková.

Ve finále vytvořilo bouřlivou kulisu skoro sedm tisíc fanoušků a Češky přezdívané Kiki a Maki se jim v úvodu odvděčily vedením 7:5. Kolocovou nerozhodil tvrdý zásah míčem po smeči Holtwickové a překonávala se v poli. V závěru si Češky vybudovaly čtyřbodový náskok i díky chybám Holtwickové a využily druhý setbol.

Druhý finálový set ale domácím volejbalistkám nevyšel. Chybovaly v poli i na servisu a strojově přesně hrající Němky si bez problémů vynutily tie-break. "Nic atypického ve volejbalu, prostě jsem špatně přihrála a nesložila jsem," řekla Kolocová.

Od začátku rozhodujícího dějství Češky dotahovaly. Buď z přemíry snahy zbrkle smečovaly do autu, nebo je na bloku zastavila Semmlerová. Stav byl už 3:6, k obratu zavelela esem Kolocová a za skandovaného potlesku Češky otočily na 8:7.

"Viděli jste, že nervy trochu pracovaly, ale naštěstí jsme to zvládly ve správnou chvíli otočit. Zabraly jsme a dopadlo to," řekla Sluková.

Právě Sluková získala rozhodující náskok, blokem a bodem z podání poslala český pár do vedení 13:10. Hned první mečbol proměnila Kolocová smečí k zadní čáře a Sluková radostí padla na záda na písek. "Hrály jsme uvolněně. Je to neuvěřitelné, ale povedlo se nám to dotáhnout do vítězného konce," radovala se Sluková.

Semifinále ukončené bagrem

V semifinále Kolocová se Slukovou poprvé ztratily v turnaji set, ale vývoj zápasu s Rakušankami otočily, ač se jim dlouho nedařil servis jako v předchozích duelech. "Hodně jsme riskovaly, obzvlášť já, a pár mi jich tam vůbec nepadlo. Naštěstí jsem u toho zůstala a potom přišly důležité bodíky," řekla Sluková.

Publikum hnalo pátou dvojici z olympiády v Londýně a bojovnost pomohla českému páru druhý set získat. "Já jsem tam jednu chvíli stála na servisu a úplně mi bubnovalo v uších. Nebyla jsem schopná se soustředit, jak hektický to je. Je to úžasný, nás to strašně žene dopředu," děkovala Sluková za podporu.

V tie-breaku to nejdříve vypadalo špatně, to když Rakušanky odskočily do vedení o tři body. Kolocová a Sluková prohrávaly ještě 9:12 a za stavu 13:14 odvrátila Kolocová mečbol míčem za síť. "Věděla jsem, že přední část je volná a naštěstí tam nebyla polařka, která to mohla mít," oddechla si Kolocová.

Za burácení hlediště si vzápětí vypracoval mečbol i český pár, ale proměnil až druhý, při kterém poslala Kolocová "bagrem" míč do odkrytého pole. "Že mi to tam spadne na mečbol, je ode mě trošku hektický, trošku přehnaně risknutý a suverénní," usmála se. "Bylo to skvělý, mně se to moc líbilo," objala Sluková parťačku.

Turnaj Světového okruhu žen v plážovém volejbalu v Praze - play off:

Finále: Kolocová, Sluková (1-ČR) - Holtwicková, Semmlerová (3-Něm.) 2:1 (18, -16, 12),
Zápas o 3. místo: Ludwigová, Walkenhorstová (2-Něm.) - D. Schwaigerová, S. Schwaigerová (6-Rak.) 2:1 (18, -17, 5),
Semifinále: Kolocová, Sluková - D. Schwaigerová, S. Schwaigerová 2:1 (-16, 16, 15), Holtwicková, Semmlerová - Ludwigová, Walkenhorstová 2:0 (19, 17).