Další český biker Ondřej Cink skončil dvanáctý. Mezi ženami dojela Kateřina Nash desátá.

Kulhavý v průběhu závodu ztrácel až dvě minuty na čelo, kde všem ujel francouzský favorit Julien Absalon. Jenže po hodině jízdy nevydrželo kolo dvojnásobného olympijského šampiona, který naštvaně musel boj na náročné blátivé trati vzdát. Kulhavému tak ubyl velký soupeř, ale především rázem se výrazně snížil jeho odstup na nejvyšší příčky.

Do posledního kola najížděl předloňský mistr světa a vítěz Světového poháru jako čtvrtý se ztrátou 26 sekund na vedoucího Mantecóna. Skvělou jízdou manko téměř zlikvidoval, setřásl soupeře kolem sebe a na mezičase po polovině okruhu ztrácel už jen devět sekund. Ztrátu ale nedohnal.

"Možná kdybych víc riskoval, mohl bych i vyhrát, ale raději jsem jel na jistotu. Nechtěl jsem se rozstřelit jako pár kluků. Jsem maximálně spokojený, mám teď vynikající výchozí pozici do Nového Města, kde chci vyhrát," citoval Kulhavého server mtbs.cz. Rozblácený okruh ho nepotěšil. "Počasí vydrželo až na konec závodu holek, pak se spustil déšť. Docela mě to vytočilo, na suchu bych si víc věřil."

Cink neposlechl trenéra, došly mu síly

O prvenství spurtovali Mantecón s McConnellem, který byl dosud v SP nejlépe dvacátý. "Zatím jsem byl jenom jednou v první dvacítce a teď najednou zničehonic vyhraju. Chvíli potrvá, než mi to dojde. Nemám slov," řekl dvaadvacetiletý Australan. V roli pohárového lídra se představí za týden v Novém Městě na Moravě.

Cink se během závodu posouval až na sedmou pozici, ale na konci mu došly síly. "Bohužel jsem nedal na rady trenéra a nezvolnil. Poslední dvě kola byly strašný, braly mě křeče," uvedl Cink.

Před startem jezdci uctili minutou ticha památku druhého muže loňského ročníku Burryho Standera, který začátkem roku přišel o život při srážce s autem během tréninku doma v JAR. Kulhavý na počest svého bývalého týmového kolegy vyhrál v březnu závod Cape Epic, z Afriky si však přivezl také poraněné rameno a závěr přípravy před začátkem hlavní sezony mu zkomplikovaly také potíže se zuby, kvůli nimž bral antibiotika.

Nash zdržel defekt

V závodu žen si pro druhé vítězství v kariéře dojela Italka Eva Lechnerová, která v posledním kole ujela z vedoucí skupiny. Vyhrála o osm sekund před Polkou Majou Wloszczowskou. Nash zdržel defekt ve druhém okruhu. "Plášť se mi úplně sroloval z ráfku. Musela jsem zastavit, nasadit to a pokračovat do depa na ráfku. Mohlo to být lepší, cítila jsem se dobře," řekla webu mtbs.cz.

Další česká reprezentantka Tereza Huříková upadla a obsadila 19. místo. "Bylo to po strkanici s Annie Lastovou. Šla jsem hlavou mezi diváky, ti mě pak vytahovali ven," líčila česká bikerka, která ztratila na vítězku přes pět minut. "Celkem to šlo, jen jsem se necítila dobře v těch prudkých kopcích," uvedla.

Těsně za Nash skončila na jedenáctém místě při svém debutu ve Světovém poháru horských kol nizozemská hvězda Marianne Vosová, mnohonásobná mistryně světa v cyklokrosu, na silnici i na dráze a dvojnásobná olympijská šampionka. Chyběla naopak olympijská vítězka v cross country z Pekingu Sabine Spitzová z Německa, která si při pádu v posledním tréninku vážně poranila rameno a musela na operaci.

Úvodní závod Světového poháru horských kol v Albstadtu (Německo) - cross country:

Muži: 1. McConnell (Austr.) 1:42:36, 2. Mantecón (Šp.) -2, 3. Kulhavý (ČR) -13, 4. Marotte (Fr.) -17, 5. Flückiger -31, 6. Fanger (oba Švýc.) -45, …12. Cink -1:53, 26. Novák -5:12, 39. Škarnitzl -7:33, 48. Eberl -9:23, 63. Ulman (všichni ČR) -12:12.

Ženy: 1. Lechnerová (It.) 1:33:52, 2. Wloszczowská (Pol.) -8, 3. Leumannová (Švýc.) -16, 4. Žakeljová (Slovin.) -25, 5. Engenová (Švéd.) 59, 6. Battyová (Kan.) -1:39, …10. Nash -2:40, 19. Huříková -5:35, 51. Škarnitzlová -1 kolo, 63. Veselá (všechny ČR) -2 kola.

Junioři: 1. Gay (Fr.) 1:11:02, …5. Vastl -20, 51. Rajchart -7:05, 73. Kubín -9:30, 87. Šeller (všichni ČR) -10:40.