"Na Rio myslím pořád, ale není to tak, že bych se tím stresoval, to by mě brzdilo. Já se tam těším," řekl Fuksa.

V Riu ho čeká olympijská premiéra, ale startovat bude už s puncem hvězdy. Je mistrem světa na neolympijské pětistovce, na které byl třikrát také mistrem Evropy, a nejcennější medaili už získal na ME rovněž na olympijském kilometru.

Letos jel jen Světový pohár v Račicích a evropský šampionát, jinak podřídil vše přípravě na olympijské hry. A do Brazílie vyrazí sebevědomě. "Věřím si na obou tratích. Kdybych si nevěřil, tak nemusím ani jezdit. Věřím si!" zdůraznil Fuksa na setkání s novináři. "Kdyby to vyšlo a padla nějaká medaile, tak to bude o to lepší."

Kanoistiku dělá po vzoru svého otce, dvojnásobného mistra světa na C4 Petra Fuksy. A na jeho tréninku se podílí celá rodina, s otcem ho trénuje dědeček Josef a babička s matkou se starají o jídelníček. Proto říká: "Když vyhraju, tak za celou rodinu. Na vodě to musím odjet sám, ale bez nich bych to nedokázal. Pomáhají mi, abych trénink odvedl na sto procent a byl na závodu v klidu, proto je to za celou rodinu."

Nervozitu necítí

Slýchá kolem sebe, že je medailovou nadějí, ale zatím větší nervozitu necítí. "Nějak to nehrotím a beru to jako normální závod. To přijde asi s tím, jak do Ria přilítnu," tušil. Ví ale, že pro úspěch dělá maximum. "Už několik let," řekl a doplnil: " Půjdu do toho s čistou hlavou a s vědomím, že jsem do toho dal všechno."

Trénink nikdy nevynechal. Samozřejmě se mu občas nechce, zvlášť když je sychravý podzim nebo chladná zima. "To si říkám, že bych byl radši někde u filmu, ale stačí s tréninkem začít a pak už to jde samo. Je to automatické. Někdy to je těžký, ale nestalo se mi, že bych se na to vykašlal a byl doma," řekl kanoista.

Do olympijských her už ho čeká v Račicích jen trénink a regenerace. "Poleví to až čtrnáct dnů před závodem, abych začal ladit formu tím, že budu víc odpočívat a těšit se na závod ještě víc než teďka," řekl Fuksa, který v Riu může navázat na úspěchy Martina Doktora, dvojnásobného olympijského vítěze z Atlanty 1996 na tratích 500 a 1000 metrů.