Italský trenér české reprezentace Carlo Parisi vsadil na základní sestavu Kossányiová, Plchotová, Havlíčková, Havelková, Monzoniová s nahrávačkou Mühlsteinovou a na liberu s Bednářovou.

Rumunky udržely s českým týmem krok jen v úvodech jednotlivých setů. "Soupeřky jsme měly dobře přečtené. Hlavně jejich útočící hráčky. Ničím nás nezaskočily," řekla asistentka trenéra Lucie Václavíková.

Nezkušený domácí celek se potýkal se souhrou v útoku a zaostával i v obraně na síti. Hlavními ofenzivními tahouny hostů byly smečařky Havlíčková s Havelkovou, první z nich trápila soupeře i tvrdým podáním. Oporou byla i Kossányiová.

České volejbalistky neměly problémy ani s koncovkami úvodních dvou setů. "Přehrávaly jsme soupeřky kvalitním servisem a v útoku jsme je také v prvních dvou setech k ničemu nepustily. V těchto fázích zápasu Rumunky nevěděly, jak se prosadit," dodala Václavíková.

Ve třetím dějství ale Rumunky zlepšily hru na síti a české smečařky se už tolik neprosazovaly v útoku. Sada proto dospěla do vyrovnaného závěru, ale v něm se opět prosadily zkušenější hostující hráčky a vypracovaly si ideální pozici do odvety. "V posledním setu se Rumunsky začaly prosazovat po šťastně odražených a tečovaných míčích. Chytly se. Začaly více vykrývat pole a zlepšily i bloky. Trochu se na vyrovnanosti zápasu projevilo i mírné podcenění z naší strany. Koncovku jsme však zvládly," uvedla Václavíková.

Baráž o postup na mistrovství Evropy volejbalistek, první zápas:

Rumunsko - Česká republika 0:3 (-17, -19, -25)
Rozhodčí: Özbar (Tur.), Delikostidis (Řec.). Čas: 85 min.

Sestava a body ČR: Kossányiová 11, Plchotová 7, Havlíčková 15, Havelková 12, Monzoniová 6, Mühlsteinová 3, libero Bednářová - Dostálová. Trenér: Parisi.

Ukrajina - Francie 3:1 (23, 17, -24, 28), Bělorusko - Slovensko 3:0 (19, 10, 17)