Léto je pro milovníky pohybu jako stvořené. Při procházce parky narazí Pražané kromě běžců, cyklistů a bruslařů i na spoustu dalších sportovců. Podívejte se s námi do světa netradičních, zato velmi zábavných sportů, se kterými si snadno zlepšíte fyzickou kondici.

V posledních letech se staly velký hitem venkovní tělocvičny, které vyrostly ve velké spoustě parků po celé metropoli. „Buď jde o klasiku se spíše gymnastickým vybavením, jako jsou bradla či hrazdy, nebo tělocvičny s mechanickými přístroji," vysvětluje osobní trenér Paul Bielak, který sám dává přednost cvičení s vahou vlastního těla.

Okolo třiceti lodí se 12. června zúčastnilo na Vltavě v Praze Pádlojízdy.
OBRAZEM: Vltavu ovládla pádlojízda

Nespornou výhodou venkovních tělocvičen je podle něj jejich dostupnost, ale i spousta možností, jak je využívat. „Trénovat se v nich dá přitom cokoli, klasické fitness, cvičení s vlastní vahou těla bez dalšího vybavení, gymnastika nebo bojové sporty. Výhodou cvičení venku také je, že posilování můžete prokládat kondičním tréninkem a mezi kliky nebo shyby na hrazdě si třeba vyběhnout kopec," dodává osobní trenér Paul Bielak.

Provazochodectví i žonglování

V parcích mohou Pražané čím dál častěji narazit i na příznivce slackline popruhu nataženého většinou mezi dva stromy, po kterém se chodí, ale dá se na něm třeba i skákat a houpat. Popruh se chová pokaždé trochu jinak v závislosti na své délce, ale i podle výšky, v jaké visí.

Prague Ice Cream Festival.
OBRAZEM: Léto bez zmrzliny není léto!

Původ má mezi horolezci v americkém Yosemitském národním parku, kteří si tímto způsobem zkracovali cestu z jednoho vrcholku hory na druhý. Na zelených prostranstvích objeví kolemjdoucí v celkem hojných počtech milovníky frisbee neboli létajících talířů, ale i žongléry. V létě se z rozpálených tělocvičen uchylují do stínů stromů i milovníci bojových sportů nebo hoopingu, tedy kroužení s obručí. GOLF DVAKRÁT JINAK

Líbí se vám frisbee, ale přestává být pro vás dostatečně akční? Zatraktivněte si hru s létajícím diskem a zkuste discgolf. Funguje na stejném principu jako golf, jen místo hole používáte své vlastní ruce a míček zase vyměníte za létající disk. Cílem hry je na co nejméně hodů strefit koš. Začínáte vždy od místa, kam vám disk dopadl.

Topické počasí v Praze - Fontána na Smíchově a Rašínovo nábřeží.
Zbytek června bude nadprůměrně horký,rtuť stoupne až na 35 stupňů

Na popularitě pomalu nabírá také fotbalgolf, vhodný do horského letního počasí. Tento mladý sport se hraje na speciálních sportovištích s osmnácti „jamkami" (ovšem dost velkými na to, aby se do nich vešel fotbalový míč) a překážkami podobně jako na golfovém hřišti. Cílem hry je dostat míč do jamky na co nejnižší počet kopů, jde tedy hlavně o přesnost kopu.

Pádlování vestoje

Na řekách a kanálech se prohánějí osoby pádlující vestoje. Jde o paddleboarding, původem havajský sport spojující pobyt na vodě s pádlováním a hlavně držením rovnováhy na relativně vratkém surfu. Na tento sport se každopádně vyplatí přibalit plavky a ručník, protože zpočátku vydrží na paddleboardu a v suchu jen málokdo. Pokud byste si rádi vyzkoušeli nějaký nový nebo netradiční sport, nejjednoduším způsobem je oslovit lidi, co se jim v parku věnují. Příznivci netradičních sportů bývají zájmem ostatních potěšeni a rádi jim vysvětlí základy svého hobby, nebo nasměřují k sympatickému instruktorovi z okolí.

Sporty v PrazeZdroj: Deník