"To byl přesně ten důvod, proč jsem se vrátil k plavání. Nemám slov," prohlásil Phelps, který úspěch ještě ve vodě oslavil zdviženými pěti prsty na rukou. "Snil jsem o tom a teď mám tu čest, že mohu opět reprezentovat svou zemi," uvedl plavec, který ve čtvrtek oslaví jednatřicáté narozeniny.

Světový rekordman na motýlkářské dvoustovce vyhrál tuto trať v Aténách 2004 i v Pekingu o čtyři roky později, ale v Londýně 2012 mu hattrick překazil Jihoafričan Chad le Clos.

"Jsem z toho trochu rozrušený," snažil se zakrývat emoce. "V plavání se pohybuji už dlouho, takže mám obrovskou radost, že mohu skočit tak, jak jsem si přál. To je pro mě důležité," uvedl. Jeho světový rekord na motýlkářské dvoustovce má hodnotu 1:51,51. "Strašně to dneska bolelo," podotkl Phelps.

Po Riu ukončí kariéru

V Omaze mu aplaudoval zaplněný stadion a 14.000 fanoušků, mezi nimž nechyběla ani snoubenka a jeho dvouměsíční syn Boomer. "Jsem moc rád, že tuto radost sdílím se svými nejbližšími," prohlásil Phelps a zopakoval, že další konec kariéry po hrách v Riu bude už definitivní.

Phelps má na kontě dvaadvacet olympijských medailí, v roce 2008 v Pekingu vyhrál osmkrát. Je také šestadvacetinásobný mistr světa a v Riu by chtěl závodit také na polohové dvoustovce a motýlkářské stovce. Na kraulařských tratích při americké nominaci závodit nebude.

"Popravdě necítím se zatím úplně stoprocentně, výkony nejsou ideální, ale když si promítnu poslední dva roky, tak mohu být rád, že jsem tady. Nešlo všechno ideálně," připustil a měl na mysli zejména incident s řízením pod vlivem alkoholu, kvůli kterému nebyl na mistrovství světa. "Vrátit se bylo daleko nejtěžší v mém životě. Víc, než jakýkoliv závod. I přesto si myslím, že mohu v Riu uspět," dodal.