O další zápletku se postaral znovu především LeBron James. Ve druhé půli střelecky podržel tým Clevelandu a celkově 41 body a 11 asistencemi dovedl domácí ke třetímu bodu v sérii, v níž přitom Cavaliers prohrávali už 1:3. Nyní jsou naopak stále ve hře o první mistrovský titul v klubové historii.

Hráči Golden State ve čtvrtečním šestém finále vůbec nezachytili začátek a v celém zápase ani jednou nevedli. Cavaliers ovládli první čtvrtinu 31:11 a dlouho se zdálo, že je soupeř vůbec nepotrápí.

Ve třetí části se však rozstřílel Klay Thompson a před poslední čtvrtinou Warriors prohrávali jen o devět bodů. Větší drama ale James nepřipustil. Na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny nastřílel osmnáct bodů Clevelandu v řadě.

James dal podruhé za sebou 41 bodů a stal se po Shaquillu O'́Nealovi prvním hráčem od roku 2000, který ve finále dvakrát za sebou překonal hranici 40 bodů. Kyrie Irving k výhře pomohl 23 body a pod oběma koši kraloval Tristan Thompson s 15 body a 16 doskoky.

Curry musel předčasně do šatny

Utkání nedohrál rozehrávač Warriors Stephen Curry, jenž se poprvé od prosince 2013 vyfauloval a ještě si vykoledoval technickou chybu a musel předčasně do šatny. Curry byl s 30 body nejlepším střelcem hostů, ale přidal jedinou asistenci.

Nejužitečnější hráč posledních dvou ročníků NBA se po svém vyfaulování hodně zlobil na rozhodčí a vzteky mrštil o zem chráničem zubů. "Kyrieho ani LeBrona jsem nefauloval," protestoval proti posledním dvěma odpískaným osobním chybám. "Samozřejmě je to frustrující vyfaulovat se ve čtvrté čtvrtině takového zápasu a nemoci pomoct spoluhráčům. Ale na další zápas budu připravený," řekl Curry.

Klay Thompson dal 25 bodů, náhradník Leandro Barbosa přispěl 14 body, jinak se hráči Warriors neprosadili. Harrison Barnes netrefil jedinou z osmi střel a dohrál bez bodu, Andrého Iguodalu trápily potíže se zády a zůstal na pěti bodech. Draymond Green, který kvůli trestu nehrál v minulém zápase, nabíral osm bodů a 10 doskoků.

Cleveland je teprve třetím celkem v historii NBA, který si vynutil ve finále sedmý zápas, přestože v sérii prohrával 1:3. New York Knicks v roce 1951 ani Los Angeles Lakers v roce 1966 obrat nedokonali.

Cavaliers se tak mohou zapsat do historie a Jamesovi nijak nevadí, že se bude hrát na soupeřově palubovce. "Sedmý zápas - to jsou jedny z nejkrásnějších dvou slov. Hrál bych to kdekoli," prohlásil dvojnásobný šampion s Miami, který touží vybojoval historický titul pro klub, v němž v NBA začínal.

"Chceme dopřát titul Clevelandu, Ohiu, našemu klubu. O tom to celé je, o to se snažíme," řekl trenér Tyronn Lue.

Finále play off NBA - 6. zápas:

Cleveland - Golden State 115:101 (31:11, 59:43, 80:71)

Nejvíce bodů: James 41, Irving 23, T. Thompson 15, Smith 14 - Curry 30, K. Thompson 25, Barbosa 14. Trestné hody: 32/25 - 29/20. Trojky: 10:15. Doskoky: 45:35. Diváci: 20.562. Stav série: 3:3.