„Jestli to byl můj první hattrick v reprezentaci? Ani nevím, ale na mistrovství světa určitě," pravil Ondrušek a hřbetem ruky si otřel zpocené čelo.

Na co si budete pamatovat? Na hattrick? Na osudovou nahrávku před třetím gólem? Na trefenou tyč?
V první řadě si budu pamatovat na to, že jsme postoupili do semifinále mistrovství světa. Dal jsem tři góly a budu si příště věřit, ale na druhou stranu mě to moc nezajímá. Hlavní je, že jsme zůstali trpěliví, zvládli jsme to a doufám, že před plnou halou budeme v sobotu hrát o další vítězství.

Čím to, že Estonci půl zápasu nečekaně drželi stav 2:2?
Věděli jsme, že s Finy a Švýcary měli první třetinu vždycky vyrovnanou nebo prohrávali maximálně o gól, což jsme chtěli změnit, ale Estonci znovu ukázali, že dokud mají fyzické síly, jsou nebezpeční. Asi to bylo dané i tím, že jsme k tomu přistoupili jako k zápasu se slabším soupeřem, a podle toho to vypadalo. Chtěli jsme do zápasu nastoupit líp, ale nepovedlo se.

Takže jste Estonsko podcenili?
To bych neřekl. Je to play-off a dobře víme, že když prohrajeme, končíme. V první třetině jsme udělali dvě chyby a dostali jsme dva góly. Pak se to trochu táhlo, ale myslím, že jsme všichni věděli, že když budeme hrát konstantně dál, tak to zvládneme.

Ulevilo se vám, když jste v přesilovce strhli vedení na 3:2?
Ty naše přesilovky… I když z nich nemáme nejlepší pocit, umíme je využít. A ta gólová situace? Jelen (kapitán Jan Jelínek) to výborně natáhl, já naznačil střelu, Syky (střelec gólu Tomáš Sýkora) si odskočil a byla z toho důležitá trefa. Ale ještě důležitější bylo, že jsme přidali další gól. Zlepšili jsme napadání, přestali dělat chyby a vyšlo to.

Za půl minuty přišel čtvrtý gól.
Myslím, že to Estonci nezvládli v hlavě. Nechali si dát dvě rychlé branky a mač se výsledkově zlomil. Chtěl bych pochválit celý tým: zápas byl těžký na hlavu, ale zvládli jsme ho. Náš výkon gradoval a věřím, že si odnášíme dobrý pocit.

A celkově? Jste už v semifinále.
Mrzí nás první polovina zápasu se Švédskem. Věřil jsem, že s nimi dokážeme hrát, ale nevyšlo to. Jinak hodnotím turnaj pozitivně. Jenže…

Jenže?
Teď to na večeři smažeme a co nejlépe zregenerujeme. Doufám, že každý z nás udělá maximum, abychom to v sobotu zmákli. Strašně moc nám věřím.

Budete brát případné semifinále s Finskem jako odvetu? Předloni jste se nechal zbytečně vyloučit za zpracování balonku rukou a šli jste do zápasu o bronz.
Už bych se k tomu nechtěl vracet. Věřím, že už je to pryč. Jsem teď úplně jiný hráč a odvedu kus práce, který mám odvést. Pokud každý z nás zahraje super zápas, máme velkou šanci v neděli bojovat o jinou medaili než minule.

Jak na to?
Musíme jít krok po kroku, třetinu po třetině. Nepůjdeme proti Finsku jako favorité, ale věříme si.

Může vám pomoct, že budete mít o den volna víc než Finové? Čtvrtfinále s Dánskem hrají až v pátek.
No ano, může to hrát roli. Finové jsou na tom fyzicky dobře, ale na čtvrtfinále se musí soustředit a odvést patřičný výkon. Zato my můžeme být dávno odpočatí a v klidu se budeme chystat na zápas. Uděláme všechno pro to, aby se to proti Finsku povedlo.

TAKÉ ČTĚTE: Florbalisté si poradili i s Estonskem a na MS budou hrát o medaile!