Čtveřice Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Štěrba se časem 2:48,399 minuty zároveň v neoficiálních světových tabulkách zařadila na druhé místo. Rychleji zajeli kilometr jen němečtí reprezentanti na loňském mistrovství světa v Szegedu (2:47,734).

"Brutálně jsme všem ulétli už na startu a čas 2:48 hovoří za vše. To je prostě světová liga. A to jsme spolu dlouho netrénovali, před závodem jen jednou po čtrnácti dnech. Něco takového jsem ještě nezažil. Jelo to krásně a to ještě nejsem v top formě," uvedl Štěrba pro svazové internetové stránky kanoe.cz.

Maximálně spokojený byl i reprezentační trenér Martin Doktor. "Čas je absolutně špičkový. Tušil jsem, že pojedou rychle, ale toto předčilo očekávání. Je to dobře i kvůli soupeřům, ať vědí, jak jsme silní, a možná je to rozhodí," řekl Doktor.

I přes páteční výsledek ale není stále jisté, že Štěrba i přes osvobozující verdikt arbitrážního soudu Mezinárodní kanoistické federace do Londýna pojede. Čeští funkcionáři dosud potřebují písemné potvrzení, že na olympiádě může startovat.

"Mezinárodní federace s námi přestala komunikovat, několik dní nám neberou telefony a vzali ho až dnes po mnoha urgencích svazovému předsedovi Jaroslavu Pollertovi. Podle jeho slov Světová antidopingová agentura (WADA) zvažuje odvolání proti zrušení Štěrbova trestu," přiznal Doktor.

Štěrba si myslí, že na olympiádě startovat nebude

WADA má na odvolání tři týdny, teoreticky se tak může odvolat až po hrách. Kdyby poté Štěrba dostal trest, mohla by posádka přijít o případnou medaili.

Opatrný a obezřetný je i samotný Štěrba. "Teď už je to o byrokracii. Tuším, že mezinárodní federace a Světová antidopingová agentura udělají vše, abych v Londýně nemohl startovat. Vidím podjatost funkcionářů ICF a nechuť všech, aby na Hry pustili závodníka, kterému bylo tak krátce před Hrami zrušeno obvinění z dopingu," řekl Štěrba.

V Račicích se představila i druhá česká olympijská posádka, deblkanoe Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří zvítězili o tři a půl sekundy před druhými Luňáčkem a Egermaierem.

"Byla to výborná generálka na Londýn. Ještě to sice nebylo zcela ono, ale nyní máme týden na pořádný trénink. Ale je vidět, že se blížíme k cíli. A tím je medaile," uvedl Radoň. "S umístěním jsem spokojený, časem a výkonem ještě ne. Ale to proto, že jsme ještě v hrubé přípravě. Výkonnost ještě vyšperkujeme a v Londýně to potom poletí. Já chci zlatou medaili. To sice i ostatní, ale my se o ni popereme," dodal Dvořák.

Mistrovství České republiky v rychlostní kanoistice v Račicích (Litoměřicko):

Muži - 1000 metrů:

K1: 1. Špicar 3:34,269 min., C1: 1. Fuksa 3:59,909, K2: 1. Odvárko, Adam 3:15,029, C2: 1. Radoň, Dvořák 3:35,039, K4: 1. Havel, Trefil, Dostál, Štěrba (všichni Dukla Praha) 2:48,399, C4: 1. Miškovský, Ruso, Fuksa, Jirásek (USK/Dukla) 3:27,529.

Ženy - 500 metrů:

K1: 1. Blahová (Hradec Králové) 1:54,979, K2: 1. Doktorová, Šebestová (Sezemice/Dukla) 1:45,379, K4: 1. Doktorová, Adamová, Hrochová, Fasnerová (Sezemice/Dukla/Děčín/Olomouc) 1:36,649.