„Martino, zastav, učeš se, uprav a zapni si dres, ať v cíli vypadáš dobře v televizi. To v pohodě stihneš, Havlíková teprve startuje," pokřikovali v posledních okruzích lounští fandové v euforii při mistrovském závodě ve Slaném na mladičkou Mikuláškovou. Dvacetiletá lounská cyklokrosařka porazila zkušenou závodnici první světové pětky poprvé v sezoně, triumf si ale nechala na jeden z nejdůležitějších závodů sezony. Mikulášková je mistryní republiky.

Triumf Martiny Mikuláškové na MČR ve Slaném„Senzace! Paráda! Mám strašnou radost. Věděla jsem, že mám formu, že mi to jezdí, že budu chtít zaútočit, ale že to půjde takhle dobře, to jsem nečekala," rozplývala se v cíli Martina Mikulášková. Za cílovou páskou skákala sympatická slečna radostí, objímala se s trenérem Chrobákem, přijímala stovky gratulací.

Když před mistrovským závodem s trenérem Chrobákem promýšleli taktiku, říkali si, že bude chtít Mikulášková útočit, „úder" si ale chtěli nechat spíše až na druhou polovinu závodu. Nejdříve se měla Mikulášková držet za Havlíkovou. Dvacetiletá Mikulášková zkušenou Havlíkovou, která je průběžně pátá ve Světovém poháru, totiž zatím v sezoně neporazila, při poháru v Koksijde se jí ale na osmém místě hodně přiblížila.

Ujela už ve druhém kole

Útok ale přišel mnohem dříve, pokyny Mikulášková nedodržela, trenér se ale vůbec nezlobil, už ve druhém okruhu lounská cyklokrosařka ujela všem. „Martina jede fantasticky, ale že zaútočí takhle brzo, to jsem nečekal. Jen aby to vydrželo, ale letí perfektně," byl překvapený i Milan Chrobák, který v cíli už podruhé nosil svou svěřenkyni v náručí. Mají totiž rituál, že když Mikulášková vyhraje seniorský titul, trenér ji odnese. A mladičké Mikuláškové se to v kariéře podařilo už podruhé.

Mikulášková přitom v závodě neodstartovala nejlépe, Havlíková šla do čela a lounské cyklokrosařce trvalo půl prvního okruhu, než ji dorazila. Pak už se ale za Havlíkovou držela a v některých okamžicích bylo dokonce vidět, že je na tom lépe než Havlíková, že by mohla jít před ní. A tak se Mikulášková už ve druhém okruhu rozhodla pro útok. „Všimla jsem si, že ve výjezdech na Pavlu něco získávám, tak jsem to v jednom zkusila a vyšlo to," popisuje rozhodující okamžik Mikulášková.

V dalších kolech pak mladičká závodnice svůj náskok zvyšovala, viditelně byla svěží, nakonec Havlíkovou porazila famozním způsobem, když na ní najela téměř minutu, přesně padesát sedm vteřin. „Ve vítězství jsem začala věřit až v cílové rovince, protože člověk nikdy neví, co se může stát," dodala Mikulášková, kterou teď čekají další závody Světového poháru a na přelomu ledna a února pak mistrovství světa.

MČR ve Slaném:Martina Mikulášková
Pavla Havlíková + 57 vteřin
Nikola Nosková + 1:31

V Holandsku je snem Mikuláškové nakouknout do první světové desítky. V současné formě na takový výsledek rozhodně má. Mikulášková se také stala celkovou vítězkou národního poháru, když v sezoně prohrála jen jedinkrát a to ještě po technických potížích. 


Nipla srazily dva defekty během jediného kola

Muži jeli ve Slaném další závod cyklokrosařského národního poháru. Po startu jel lounský Nipl výborně a chvilku to vypadalo, že by Louny mohly mít ten den dvojnásobnou radost. Pak ale potkala Nipla smůla, nakonec dojel s odstupem čtvrtý.

Nipl se hned po startu pohárového závodu ve Slaném zapojil do vláčku Boroš, Skála, Bambula a Paprstka. Vydržel i poté, co postupně odpadali Skála, Boroš a nakonec i Paprstka. Nipl v tu chvíli zabral a jezdil na čele závodu. Neuvěřitelná smůla ho ale potkala v osmém ze třinácti kol, když lounský cyklokrosař musel dvakrát v jednom okruhu měnit kolo, postihly ho totiž dva defekty v průběhu několika stovek metrů.

Toi Toi cup Slaný:Michael Boroš
Ondřej Bambula + 0
Tomáš Paprstka + 37 vteřin
Vojtěch Nipl + 1:24

Zlomený Nipl pak už závod jen dojížděl a nakonec skončil čtvrtý se ztrátou jedné a půl minuty. Zvítězil nakonec Michael Boroš, který ve spurtu předjel Bambulu. V průběžném hodnocení poháru je Nipl druhý za Paprstkou s minimálním odstupem. 


Junior Bařtipán po tvrdém pádu už jen klesal

Před závodem se v lounském táboře mluvilo o ataku první šestice. Jenže junior Bařtipán mistrovský závod ve Slaném nezvládl a na cyklokrosařském šampionátu dojel jedenáctý.

Bařtipán, který mezi juniory jezdí prvním rokem, se po startu zařadil do vedoucí skupiny. Všem hned záhy ujel suverénní Ťoupalík, Bařtipán se ale ještě ve třetím kole držel kolem sedmého místa. Jenže pak přišlo zaváhání, chvilka nepozornosti a Bařtipán vjel při sjezdu do díry a letěl přes řídítka. Tvrdý pád ho rozhodil a lounský mladík pak už jen klesal ve výsledkové listině. V mistrovském závodě nakonec skončil jedenáctý, pro vítězství si dojel Ťoupalík.