Ankara 2005, české basketbalistky poráží v evropském finále Rusky 72:70 a poprvé v historii slaví zlaté medaile. V příštím roce tým na podobný úspěch jen těžko naváže, ač se právě do Česka v červnu sjede elita starého kontinentu.

S Ukrajinkami a Maďarkami budou šance vyrovnané 

„Bereme cokoliv od desátého místa výše," řekla Ilona Burgrová bezprostředně po slavnostním losu, jenž proběhl včera večer v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Nad složením skupin dlouho přemýšlela. „Jen ne Španělky, Srbky a Belgičanky," prozradila.

A přestože Češky na stříbrné medailistky z Ria narazí, neztrácela optimismus. „Hrát se Španělkami je pro nás výzva, s Ukrajinkami a Maďarkami jsou naše šance naprosto vyrovnané."

Španělky budou favoritky 

Souboj s hráčkami z Pyrenejského ostrova bude mít pro Burgrovou pikantní příchuť. S hvězdami výběru Laiou Palauovou a Martou Xargayovou se setkává každý den v jedné šatně USK Praha.

„Nastoupit proti nim bude zvláštní," přiznala. „Přeci jen jsme zvyklé hrát za jeden tým. Může jít ale o naši výhodu. Ony jsou favoritky, ovšem my známe jejich zvyky."

Maďarky by měly být nejslabší

Ukrajinky český výběr na posledním šampionátu porazily. „Ale jen o pár bodů," připomněla pivotka. „A navíc postavily zbrusu nový celek. Snad se budu mýlit, ale může jít o černého koně soutěže," zhodnotila.

Maďarky by měly být nejslabší. „Jsou hodně houževnaté a nevyzpytatelné," uvedla dlouhánka. „Bude moc záležet, s kým na akci přijedou." Už dříve bylo jisté, že basketbalistky se lvíčkem na prsou sehrají svou skupinu v Hradci Králové.

Basketbalistky spoléhají na podporu publika 

Toto rozhodnutí Burgrová uvítala. „Jde o moje rodné město. Dost možná budu startovat na své poslední velké akci. Co může být lepší?" ptala se dvaatřicetiletá vicemistryně světa.

Také další členka USK Praha Alena Hanušová považuje skupinu za hratelnou. „Přes Ukrajinu a Maďarsko se dá přejít," myslela si. Česká děvčata už teď spoléhají na pořádnou podporu publika. „Pokud hrajete před vlastními fanoušky, váš výkon vylétne až o sto procent," dodala.

Mistrovství Evropy v basketbalu žen 2017
Hradec Králové
Skupina A
1. Maďarsko
2. Ukrajina
3. Česko
4. Španělsko

Skupina B
1. Bělorusko
2. Turecko
3. Slovensko
4. Itálie

Praha (hala Královka)
Skupina C
1. Srbsko
2. Slovinsko
3. Francie
4. Řecko

Skupina D
1. Lotyšsko
2. Belgie
3. Černá Hora
4. Rusko

Čtěte také: První porážka v Eurolize. Basketbalistky USK padly po boji v Kursku