Tým trenérů Radima Cepka a Zdeňka Skružného navázal na stříbro z roku 2004 i bronz z roku 2010 a napravil sedmé místo z minulého šampionátu v Curychu. Češi prohrávali 0:2 a 2:3, ale na konci druhé třetiny stav otočili. V čase 39:53 rozhodl v přesilovce Matěj Jendrišák.

ČTĚTE TAKÉ: Florbalisté Švédska dál kralují světu. O zlato je nepřipravili ani Finové

"Asi mi to dojde až později. Bylo to ještě ve druhé třetině, nebylo to v prodloužení, takže se mohlo potom stát ještě cokoliv," komentoval Jendrišák svou vítěznou trefu.

Vstup do utkání českému týmu nevyšel a po 73 vteřinách Švýcaři vedli. Suchánek v souboji u mantinelu odehrál balónek přímo na hůl Antenerovi, který pohotově otevřel skóre. Na druhé straně zahrozili Tokoš s Tomašíkem, ale v páté minutě se prosadil opět soupeř. Zürcherovu přihrávku za vzduchu uklidil do sítě u pravé tyče volný Mendelin.

Na druhou část trenéři Radim Cepek a Zdeněk Skružný tým nahecovali, důrazný proslov měl hlavně asistent Skružný. "Trenéři si prohodili role. Radim se snaží být ten hodný a klidný, tak tentokrát to vedl Skruža a začal tam řvát. Cíl byl nás vyburcovat," řekl brankář Tomáš Kafka.

Vyrovnávací gól? Dóža vymetl růžek

Češi se tlačili za snížením, ale soupeř je do šancí nepouštěl. Až do 24. minuty, kdy z dorážky překonal Pascala Meiera Curney. Češi pokračovali aktivně ve snaze o obrat a v polovině utkání bylo vyrovnáno. Tokoš unikl obráncům a dokázal po bekhendovém zakončení dostat balónek pod Pascalem Meierem do branky.

Švýcaři ale za 92 vteřin po rychlém brejku opět vedli. Scalvinoni přihrál na pravou stranu Matthiasi Hofbauerovi a druhý nejproduktivnější hráč historie MS bekhendem překonal Kafku.

Češi ale ještě ve druhém dějství otočili stav. Nejdříve trefil Curney tyč, ve 37. minutě už ale Dóža střelou přes obránce zamířil přesně do pravého horního rohu branky. "Konečně jsem to trefil. Už i v semifinále se na mě dost spoléhalo, že to budu trefovat víc, ale bohužel mi to nevyšlo. Měl jsem spoustu gólovek už od čtvrtfinále a konečně to tam padlo," prohlásil útočník Patrik Dóža.

První využitá přesilovka v pravou chvíli

Sedm vteřin před pauzou při vyloučení Matthiase Hofbauera po Tomašíkově střele dorazil balónek Jendrišák. Vůbec poprvé tak Češi na turnaji využili přesilovku. "Jsem rád, že jsme to rozhodli v přesilovce, které nám nešly úplně podle představ, i když střel jsme měli docela dost. Teď to rozhodla taková šmudla, stejně jako třeba v sobotu Finové rozhodli podobnými góly," uvedl útočník švédského Linköpingu.

Ve třetí třetině se Švýcaři ubránili při trestu Scalvinoniho, který po návratu z trestné lavici ohrozil tečí Kafku. Pascal Meier podržel svůj tým při šanci Curneyho. Cepkův výběr bránil náskok a snažil se jej pojistit, ale při střelách Jendrišáka, Tomašíka či Dóži chyběla přesnost. Závěrečných pět minut Švýcaři tlačili, na konci sáhli i k power play, ale Kafka už při velkém náporu balónek za záda nepustil. Poslední šanci zlikvidoval v závěrečných vteřinách.

"Tak instinktivně jsem si říkal, že když stojím vpravo, tak to zamíří k té vzdálenější tyčce, tak jsem se tam nahrnul a trefilo mě to. Ten zákrok to rozhodl, byl to ten bronzový," řekl Kafka.

ČTĚTE TAKÉ: 
První MS a hned bronz. Kouč Cepek: Bylo to o trpělivosti. Nejančili jsme 
Seřval kabinu, poté vystřelil bronz. Hrdina Jendrišák: Na placu kliďas nejsem

Mistrovství světa florbalistů v Göteborgu:

O 3. místo:

Česká republika - Švýcarsko 4:3 (0:2, 4:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
24. Curney (Jendrišák), 30. Tokoš (Suchánek), 37. Dóža (Sýkora), 40. Jendrišák (Tomašík) - 2. Antener, 5. Mendelin (Zürcher), 31. M. Hofbauer (Scalvinoni). Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 9148.

ČR:
Kafka - Deutsch, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Jelínek, Sýkora - Curney, Jendrišák, Natov (35. Ondrušek) - Tokoš, Tomašík, Sladký - Dóža, Mikeš, Zozulák. Trenéři: Radim Cepek a Zdeněk Skružný.
Švýcarsko:
P. Meier - Stucki, Bolliger, Graf, Kuchen, Schmocker, Friolet - Fankhauser, M. Hofbauer, Scalvinoni - Maurer, Ch. Hofbauer, Antener - Zimmermann, Zürcher, Mendelin. TRenéři: Petteri Nykky a Esa Jussila.

O 5. místo: Lotyšsko - Norsko 4:3 (1:1, 2:0, 1:2).
O 7. místo: Dánsko - Estonsko 7:2 (3:1, 1:0, 3:1).

Konečné pořadí: 1. Švédsko, 2. Finsko, 3. Česká republika, 4. Švýcarsko, 5. Lotyšsko, 6. Norsko, 7. Dánsko, 8. Estonsko, 9. Německo, 10. Slovensko, 11. USA, 12. Kanada, 13. Rusko, 14. Austrálie, 15. Japonsko, 16. Korea.

All Star tým: Mike Trolle Wede (Dánsko) - Tatu Väänänen (Finsko), Martin Östholm - Rasmus Enström (oba Švédsko), Jani Kukkola (Finsko), Kim Nilsson (Švédsko).

Nejužitečnější hráč turnaje: Kim Nilsson.