Své vítězné zápasy na vrcholné akci totiž zakončují netradiční kulturní vložkou, která vzbudila u fanoušků velký ohlas. „Snad kvůli tomu nebudou chodit jen na konce našich utkání, ale na celé zápasy," smál se brněnský odchovanec Tom Ondrušek.

Premiéru si čeští hráči vyzkoušeli v neděli večer proti Japonsku, které porazili vysoko 21:1. „Zatím je naše vystoupení spíš v přípravné fázi, ještě ho dolaďujeme. Sice se stane, že sem tam někomu klobouček upadne, ale to nevadí. Jde hlavně o srandu," vysvětlil útočník Aleš Zálesný, který s nápadem přišel.

„Tančíme hlavně pro fanoušky. Sehnali jsme si dokonce pokrývky hlavy v národních barvách, ať to trochu vypadá," dodal dvaatřicetiletý forvard. Kloboučky jsou v tomto případě malé kužely, které reprezentace používá při trénincích.

Ne všichni ale s nápadem ze začátku úplně souhlasili. „Přišlo mi to jako trochu nevhodné na reprezentační akci. Jsem stará škola, takže dám spíš na motivační řeči než takovou srandu. Sám bych to určitě nevymyslel, ale nechtěl jsem kazit partu," uvedl obránce Milan Garčar.

Názor změnil už v neděli po úspěšné premiéře. „Lidi to pobavilo. Měl jsem z našeho vystoupení příjemný pocit, protože se setkalo s pozitivní odezvou. Už nejsem proti," doplnil florbalista švédského Helsingborgu.

Netradiční nápad ale málem nevyšel. „Po jasném vítězství nad Japonskem se do toho nikomu moc nechtělo. Báli jsme se, s jakou se to setká odezvou," přiblížil Zálesný rozpaky nad tím, zda si vystoupení publikum nevyloží jako zesměšňování soupeře.

Nakonec situaci pomohla i velká náhoda. „Shodou okolností pustili pořadatelé koncem zápasu do reproduktorů právě zorbu, což nás nakoplo. Písničku jsme měli sice také nachystanou na vlastní aparatuře, ale z velkých reproduktorů to bylo ještě lepší. Poprosili jsme je, aby ji na znamení pustili ještě jednou a už to jelo," usmíval se Garčar.

Český výběr je se svým netradičním pozápasovým vystoupením unikát mezi týmy hrajícími zápasy v Curychu. „Určitě tanec budeme pilovat po dobu turnaje. Je to sranda a tak to bereme. Žádné utkání nám to ale nevyhraje," upozornil reprezentační nováček Ondrušek.

Zdroj: Youtube