„Víme, jak je Nymburk silný, ale bojovali jsme a více než poločas drželi i tady krok. Pak nám trošku docházely síly a když Nymburk odskočil na deset, bylo hotovo. Sezona byla lepší než loni, protože obhájit stříbro je strašně těžké. Těžili jsme ze skvělé party a i díky ní se dostali přes Pardubice do finále," řekl děčínský rozehrávač Tomáš Vyoral, jenž v utkání do statistik zapsal 13 bodů.

Rozhodla třetí čtvrtina, kdy se soupeř dostal na dvouciferný náskok.

„Dnes to byl úžasný basketbal. Dlouho jsme se drželi, škoda začátku prvního zápasu doma, mohlo to být ještě zajímavější," hodnotil finálovou sérii s nadhledem Jakub Houška, kapitán BK Armex Děčín.

Fanoušci si finále na zimáku užili.
PODÍVEJTE SE: Jak si fanoušci v Děčíně užili finálový zápas basketbalu

Hostující kouč Pavel Budínský nasadil základní sestavu Vyoral, Ježek, Pomikálek, Pavel Houška, Krakovič. Posledně jmenovaný, jenž zářil na děčínském zimním stadionu, nahradil lídra Jakuba Houšku.

Děčín začal mnohem lépe než v domácím utkání. Zatímco před vlastním publikem brzy prohrával 0:13, na Nymburské palubovce začal vedením 7:2. To byl také nejvyšší náskok Válečníků, který domácí ale šňůrou 7:0 rychle vymazali. Taktický záměr stratéga Budínského, vyhrát každou čtvrtinu o tři body, nevycházel už od začátku, neboť úvodní desetiminutovka skončila 18:18.

„Šli jsme do toho po hlavě," řekl k nadějnému úvodu děčínský křídelník Tomáš Pomikálek.

Další komplikací byly ve druhé periodě děčínské ztráty, technické chyby. Jen díky velké bojovnosti se Nymburk, který navíc srážela nepřesná střelba, nedostal do většího bodového odstupu. I tak po poločase těsně o bod vedl 32:31.

„Padlo málo bodů, Děčín dobře ucpával vnitřní prostor. Věděli jsme, že jsme měli náskok, ale mi jsme hráli na vítězství," uvedl nymburský nováček v sestavě Martin Peterka.

Zmiňovaná třetí čtvrtina byla klíčová. Nymburk se díky zlepšené střelbě a pěkným kombinacím dostal do trháku a po 30 minutách vedl 55:42.

Poslední část hry se hrála pod vlivem domácího náskoku. Nymburští měli útoky na čas až dokonce, Děčín se snažil hrát vabank.

„Série s Děčínem byla těžší, než jsme čekali. Cítili šanci, ale my jsme roli favorita naplnili a teď je to krásný pocit, za kterým je hodně práce," řekl nymburský vůdce Jiří Welsch.

Na konci zápasu si Děčínští oblékli trička s číslovkou tři. Mají totiž třetí stříbro v Národní basketbalové lize v řadě. Bravo!

Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 70:56 (18:18, 32:31, 55:42)

Nejvíce bodů: Sant-Roos 21, Lawrence 15, Benda 11 – Vyoral 13, P. Houška 11, Pomikálek 10. Fauly: 17:21. TH: 22/17 – 16/11. Trojky: 9:5. Doskoky: 43:44. První zápas: 82:71. Rozhodčí: Vyklický, Dolinek, Hošek. První zápas: 82:71. Konečný stav série: 2:0.

Ivo Jahelka vystoupí v Benešově nad Ploučnicí.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled