Ve středu večer se dotkli hvězd, po výhře v rozhodující páté finálové bitvě 1. ligy s Brnem (8:5) se dočkali vytouženého návratu do nejvyšší české soutěže. Po dlouhých 14 letech!

Ústečtí florbalisté slaví postup do Superligy!
FOTO: Díky kluci! Florbalisté slaví postup do Superligy! Po 14 letech

„Hrozně jsme to chtěli a udělali pro to všechno," vysvětloval se skleněnýma očima trenér Marek Vojta. Z jeho slov až mrazilo. Většina hráčů i fanoušků si vzpomněla na trable, které tým zažíval od začátku sezony.

KARANTÉNA KVŮLI PŘÍUŠNICÍM

Na podzim ho totiž postihla rozsáhlá epidemie příušnic a mančaft musel do karantény! „Bylo nám doporučeno, abychom nehráli ani netrénovali. Nechtěli jsme riskovat zdraví žádného z našich kluků," vysvětloval tehdy kormidelník Ústečanů.

Jeho tým tak nehrál a v tabulce první ligy rázem klesl až na devátou pozici. Musel se škrábat ze dna a zahájit neuvěřitelnou stíhací jízdu, jejíž konec už znáte. Výhrou v České Lípě v posledním kole vybojoval prvenství v základní části a jednu podstatnou jistotu: rozhodující zápasy play off na domácí palubovce!

Zdroj: Deník/Pavel Přibyl

Jak klíčový byl tento faktor se ukázalo v páté bitvě s Brnem. Do haly na Klíši přišlo 810 senzačních diváků, na první lize jich nikdy nikde nebylo víc!

NEJLEPŠÍ FANOUŠCI V REPUBLICE

„Máme nejlepší fanoušky v České republice! Dodali nám potřebnou energii k vítězství," zářil Marek Vojta a pokračoval: „Byla to hrozně náročná sezona, dlouho jsme netrénovali. Pak přišly i osobní problémy vážnějšího charakteru, ale ukázala se obrovská síla našeho týmu. Přestože je mladý, tak je neuvěřitelně vyzrálý. Jen vůlí a týmovostí jsme to zvládli."

Měl pravdu. Vůle jeho hráčů byla v play off patrná. Ve finále s Brnem prohrávali 1:2 na zápasy, ale nepoložili se. Naopak. Další dvě klíčové bitvy suverénně ovládli a mohli slavit!

„Máme věkový průměr lehce nad devatenáct let. Hrát s takhle mladým týmem play off bylo hodně těžké. Naštěstí se ukázala ta vyzrálost a jsem rád, že jsme to zvládli," povídal kouč a prozradil, že Ústí vlastně nemělo jinou možnost než postoupit letos.

„V týmu máme asi deset hráčů, kteří mohou hrát Superligu kdekoliv, byl o ně zájem už teď. Plno lidí se bálo, že když nepostoupíme, tak se náš klub rozpadne, protože si nejlepší kluky rozeberou odjinud. Ta hrozba byla obrovská. O to víc jsme rádi, že jsme to vyhráli. Tady, doma. Pro nás a pro fandy, pro celé Ústí," dovyprávěl Vojta neskutečný příběh vůle a odhodlání.

Ústečtí florbalisté se radují z gólu. Ilustrační foto.
Skvěle! Florbalisté Ústí vyhráli základní část 1. ligy