Hned po skončení dohrávky začalo druhé kolo a do čela se díky dvěma birdie a průběžnému výsledku -4 dostal Angličan Luke Donald.

První hráč světa Američan Tiger Woods byl po 1. kole se třemi údery nad par na děleném 45. místě stejně jako dvojka Rory McIlroy ze Severního Irska.

Kratší hřiště Marion ukázalo svoji obtížnost. Každá hůře trefená rána golfisty trestala a pod par zatím hraje pouze šest z 207 startujících.

Výborně úvodní kolo zvládl Mickelson. Hráč, který byl na US Open už pětkrát druhý, přiletěl až ráno před startem, protože byl v Kalifornii na promoci dcery Amandy. Na jeho hře nebyl přesun znát, zaznamenal 67 ran a začal US Open dobře jako v roce 1999.

"Opravdu výborný, výborný start," pochvaloval si Mickelson, který v bagu neměl driver na dlouhé rány, protože na hřišti není potřeba, ale pět wedgí na krátké přihrávky do greenu. "Hřiště je skvělou výzvou pro nejlepší golfisty světa," řekl.

Woods nezačal dobře. První ránu poslal do vysoké trávy a po přihrávce se chytil za levé zápěstí. To ho evidentně bolelo i po několika dalších ranách. Po deseti jamkách musel svoji hru ve čtvrtek ukončit a v dohrávce nehrál o mnoho lépe. Pokud chce myslet na patnáctý titul z majoru, bude se muset zlepšit.

Hrůzný start měl Sergio García. Španěl měl po prvních osmi jamkách +8, a to především kvůli osmi ranám na čtyřparové patnáctce, kde zahrál drive do autu. Do konce kola ale přidal třeba eagle a vrátil se na přijatelných +3. "Zahrál jsem dvě špatné jamky, ale tak to je. Na US Open nemůžete čekat, že vám odpustí chyby," řekl.

Počasí trápilo golfisty v první den US Open hned od rána, kdy je ze hřiště vyhnala hrozba bouřky. Kvůli dešti se pak nehrálo tři a půl hodiny. I odpolední hra byla jednou přerušena a někteří nestihli dohrát první kolo, protože se setmělo.

Golfový turnaj US Open v Ardmore (dotace 8 milionů dolarů, par 70) - po 1. kole:

1. Mickelson (USA) 67, 2. Goggin (Austr.) a Colsaerts (Belg.) 68, 4. Knox (Skot.) a Senden (Austr.) 69, 6. Čche Kjong-ču (Korea), Clark, Grace, Schwartzel (všichni JAR), Kelly, Fowler (oba USA), Day (Austr.) 70, …43. m.j. Woods (USA) 73.