České hráčky až na první čtvrtinu utkání diktovaly tempo. V úvodu po dobrých zákrocích brankářky Raníkové dvakrát stáhly dvoubrankovou ztrátu, zlepšily obranu a od stavu 8:8 díky čtyřgólové šňůře poprvé odskočily.
V poločase vedl domácí celek 13:10 a krátce po změně stran definitivně zlomil odpor Seveřanek, které se stejně jako tým trenéra Jana Bašného představí na prosincovém Euru v Srbsku.

Ve zbytku druhého poločasu si Češky s chutí zastřílely a zvedly si sebevědomí před blížícím se šampionátem, kam postoupily po osmi letech. Zářila především Romana Chrenková, s osmi brankami nejlepší střelkyně domácího týmu. Šestkrát skórovala Martinková, čtyři góly dala Černá.

Češky si pochvalovaly, že pro ně byl přípravný turnaj v Chebu na úvod sezony dobrou prověrkou. "V prvním zápase se Slovenskem tam byla nervozita. Proti Maďarkám jsme už včera odehrály hodně dobrý zápas, dneska jsme to taky zvládly. Myslím, že to byla hodně dobrá příprava na mistrovství Evropy," řekla České televizi Chrenková.

Českému celku na turnaji scházelo několik důležitých hráček z úspěšné kvalifikace. Bašného potěšilo, jak se proti Islandu předvedly házenkářky, které chybějící opory nahradily. "Je to dobrý výsledek. Přeci jen jsme zde byli dost oslabení a holky si v posledních dvou duelech dokázaly, že jsou schopné vítězit i v okleštěné sestavě," uvedl na svazovém webu Bašný.

Česká republika - Island 28:21 (13:10)

Sestava a branky ČR: Raníková, Doláková - Chrenková 8/3, Martinková 6, Černá 4, Knedlíková 2, Poznarová 1, Salčáková 1, Kutlvašrová 1, Štěrbová 3, Šviráková, Crhová 2, Gebre Selassie, Selucká, Marčíková, Vysloužilová.
Nejvíce branek Islandu: Siguroardóttirová 5/2. Rozhodčí: Opava, Válek (oba ČR). Sedmimetrové hody: 4/3 - 4/4. Vyloučení: 1:4.