České házenkářky mezi 24 nejlepšími týmy chybějí, za posledních deset let se na šampionát probojovaly pouze předloni.

Svěřenkyně trenéra Jana Bašného nestačily v play off na Nizozemsko, nezopakují tak 15. místo z předchozího MS v Srbsku. Tam po finálové výhře nad domácím celkem překvapivě triumfovaly Brazilky a staly se teprve druhým mimoevropským šampionem po Korejkách.

Vedle Brazílie si už účast v Riu zajistily v kontinentálních kvalifikacích Norsko, Angola, Argentina a Korea. Z mistrovství světa postoupí přímo pouze nejlepší z ostatních týmů, dalších šest si vybojuje právo startu ve třech březnových kvalifikačních turnajích, kde se rozhodne o zbývajících šesti účastnících.

Brazílii před obhajobou trápí řada zranění, největší opory Eduarda Amorimová a Fabiana Dinizová ale nakonec turnaj v Dánsku stihnou. Na trůn by se po čtyřech letech rády vrátily úřadující olympijské i evropské šampionky z Norska, na některou z medailí si brousí zuby i předloni bronzové Dánsko. Vicemistryně světa Srbky zachránila spolu s Německem až divoká karta.

K černým koňům turnaje by mohly patřit druhé z loňského ME Španělky, stříbrné z OH 2012 Černohorky či Rusky, ke kterým se předloni vrátil trenér a strůjce čtyř světových titulů Jevgenij Trefilov. Rusko je se sedmi tituly nejúspěšnější zemí historie MS, mezi vítěze se díky triumfu na premiérovém šampionátu v roce 1957 zapsalo i Československo. Nejlepším samostatným výsledkem je 13. místo z let 1995 a 1997.

Účastníci jsou rozděleni do čtyř základních skupin po šesti, vždy první čtyři celky postoupí do osmifinále. Týmy na pátých místech se utkají o Prezidentský pohár.

Pořadatelé oznámili, že už prodali přes sto tisíc vstupenek.