„Moc se na to těšíme, taková akce tu nebyla čtyřicet let. Budeme chtít naplnit zimák," říká šéf hradeckých „lvic" Miroslav Volejník, jehož klub se spolupodílí na organizaci. Kampaň k ME začala v úterý v hradeckém obchodním centru Futurum.

Jak vzhlížíte k evropskému šampionátu, který se uskuteční i v Hradci? Určitě je pro vás velká pocta, ale i závazek, aby vše dopadlo, jak má.
My všichni, co se v Hradci motáme okolo basketu, se na to velice těšíme. Odehrají se u nás dvě skupiny, což je spousta zápasů. Budou tu kvalitní týmy včetně českého výběru, za což jsme moc rádi. A právě na duely našeho celku se budeme nejvíce soustředit. Věříme, že se nám podaří naplnit zimní stadion. Taková akce v Hradci nebyla nějakých 40 let. Budeme samozřejmě chtít, aby se mistrovství povedlo po všech směrech. Za prvé půjde o sportovní výkon. V tomto případě bude záležet, jak silný tým se povede našim poskládat. Za druhé bude důležitá i organizační stránka, což budeme chtít samozřejmě zvládnout, ale čeká nás dost práce.

Kdy začaly přípravy na tuto vrcholnou akci?
Začátek kampaně k ME proběhl v úterý v hradeckém Futuru. Organizaci bych rozdělil na dvě části. To hlavní zařizuje ČBF (Česká basketbalová federace - pozn. aut.). Pak je tu menší organizační výbor pod vedením hradeckého primátora Zdeňka Finka, kde figuruji jako zástupce. Budeme se starat hlavně o doprovodné akce mimo basket venku před zimákem a tak.

Kolik lidí budete potřebovat zapojit do příprav?
My jsme prakticky ještě neseděli se zástupci ČBF, abychom si rozdělili úkoly. Přesné číslo ještě říct nemůžu, neboť teprve včera začala kampaň k šampionátu. Určitě budeme pozváni na jednání, kde se všechno rozvrhne. Z našeho klubu budou do organizace zapojené hráčky, aby zajišťovaly průběh zápasů, úklid palubovky, servis pro družstva a podobně. Minimálně 20 holek to bude, půjde o hráčky ligového kádru, juniorky a případně i mladší.

Právě v Hradci se odehraje i skupina s českým týmem. Bude pro vás hlavním cílem přilákat na zimní stadion co nejvíce lidí a třeba i z větší části zaplnit arénu?
Určitě to je sen každého organizátora. Pak bychom byli všichni spokojeni. Plánujeme určitou kampaň po školách, které by měly adoptovat družstva. Také restaurace by měly adoptovat jednotlivé týmy, mělo by se v nich týden vařit národní jídlo zastoupených zemí. Chceme objet školy také v Trutnově, v Jaroměři, ale i v Pardubickém kraji. Domnívám se, že východočeský region je basketbalový. Věřím, že lidi na basketbal přijdou. V Hradci se představí celky, jejichž státy nejsou od ČR tak daleko, což by také mohlo sehrát svoji roli v počtu fanoušků. Ale hlavně bychom si všichni moc přáli, aby se vyprodaly duely českého týmu.

Jak vidíte rozložení sil v „české" skupině? Naše družstvo se postupně utká s Ukrajinou, Maďarskem a Španělskem.
Vůbec nevím, jak bude poskládaný náš tým. Na to jsme všichni zvědaví. Favoritkami budou určitě Španělky, pak se bude hrát o druhé a třetí místo, neboť pro čtvrtý tým ve skupině turnaj okamžitě končí. Druhý a třetí celek bude mít možnost zahrát si utkání o čtvrtfinále v Praze. Doufám tedy, že naše hráčky sehrají v Hradci čtyři zápasy.

Má některá z hradeckých basketbalistek šanci být v širším kádru českého týmu?
Myslím, že ano. Naše družstvo je na druhém místě tabulky ŽBL, takže by se nějaká hráčka mohla objevit v nominaci. Ale je to na trenérech a na těch, kteří tým tvoří a budou mít jeho složení na starost. Uvidíme, s jakou nominací reprezentační trenéři přijdou.

ME basketbalistek v ČR (16. - 25. 6.)
LOS:
skupina A
(Hradec Králové - zimní stadion): Maďarsko, Ukrajina, Česká republika, Španělsko
skupina B (Hradec Králové - zimní stadion): Bělorusko, Turecko, Slovensko, Itálie
skupina C (Praha - hala Královka): Srbsko, Slovinsko, Francie, Řecko
skupina D (Praha - hala Královka): Lotyšsko, Belgie, Černá Hora, Rusko

ZÁPASY ČESKÉHO TÝMU: Ukrajina - ČR (pátek 16. června), ČR - Maďarsko (sobota 17. června), ČR - Španělsko (pondělí 19. června).

POSTUPOVÝ KLÍČ: Vítěz základní skupiny postupuje přímo do čtvrtfinále, na druhého a třetího čeká kvalifikace o čtvrtfinále křížem se soupeřem ze skupiny hrané ve stejném městě. Pro čtvrtý celek šampionát končí. Pokud by Češky skončily ve skupině druhé či třetí, hrály by kvalifikační duel o čtvrtfinále rovněž v Hradci Králové. Od čtvrtfinále se turnaj hraje v pražské O2 Areně.