Je rozhodnutý se vrátit k závodění, aby mohl uzavřít aktivní kariéru v Riu 2016, jak si před téměř osudovým karambolem plánoval.

"Cítím se skvěle úměrně ke zraněním. Hojím se rychle. Každý den cítím zlepšení a mám radost, jak to pokračuje," řekl Ježek na úterní tiskové konferenci v Praze. Vysvětlil i důvod. "Včera jsem byl na kontrole u pana profesora Pafka. To rychlé zlepšení je kombinací všeho. Z jeho hlediska se nemusím bát budoucnosti. Říkal, že mé tělo je na tom velmi dobře díky tréninku a té vnitřní síle," uvedl Ježek.

Důležité pro něho nyní je, aby dobře zregeneroval poraněný hrudník, plíce a vůbec celý dýchací systém. "Po těch testech jsem na tom jako poctivý dlouholetý kuřák," pousmál se Ježek. "Ale zatímco u kuřáka není příliš naděje na zlepšení, já mám prognózu, že se to bude zlepšovat díky dýchacímu tréninku, k němuž jsem přistoupil stejně zodpovědně, jako jsem vždycky přistupoval k tréninku na kole."

Bude běhat s manželkou

K tomu, aby se plíce i krevní oběh nastartovaly, plánuje chodit běhat s manželkou Soňou. Minulý týden dokonce začal jezdit na trenažéru. "Kvůli ruce a vibracím na asfaltu nemůžu ještě ven, ale snažím se alespoň hodinu jet. Není to o tréninku jako takovém, ale spíš o tom, že to tělo je 20 let zvyklé na zátěž a co je pro něj přirozené - pohyb na kole. Zvýšený krevní oběh navíc pomůže k tomu, aby se tělo rychleji hojilo," přiblížil Ježek.

Kromě hrudníku je hodně limitujícím faktorem zlomená pažní kost. "Ta bude chtít do Vánoc velkou pozornost a budu muset být hodně opatrný," připustil Ježek.
Právě okolo Vánoc chce poprvé vyrazit i na silnici. "Když bude počasí, tak tady, jinak bych s tréninkem začal v mých oblíbených destinacích na Mallorce nebo Kanárských ostrovech," nastínil Ježek, jenž by měl být podle prognóz lékařů zcela v pořádku v horizontu půl roku.  

Už pomýšlí dokonce na návrat k závodění. "Budu to chtít na tom kole minimálně zkusit. Zatímco po příletu z USA jsem říkal, že zhruba o Vánocích se teprve budu rozhodovat, co dál, teď už jsem s ohledem na ten rychlý progres přesvědčený o tom, že o Vánocích se vrátím do normálního tréninku a budu se chtít připravit na Rio," prohlásil Ježek.

"Jak to bude vypadat výsledkově a jaký to bude mít efekt, to uvidíme. Samozřejmě nemůžu říct, že budu dosahovat takových výsledků jako předtím, ale už jen ten návrat pro mě osobně bude znamenat velkou radost," dodal.

Paní s kosou stála blízko

Vzpomínka na měsíc starý pád do plůtku lemujícího trať ve finiši silničního závodu s hromadným startem je však pro něho stále nepříjemná. "Paní s kosou stála velmi blízko," podotkl Ježek.

I proto by byl nerad, aby se v budoucnu octl v jeho pozici někdo další. "V Americe používají jiné plůtky, ale tyhle byly asi nejnebezpečnější, které jsem v kariéře viděl. Zvažujeme, jak se k tomu postavíme. Ani ne tak kvůli mně, ale kvůli všem závodníkům. Nechci nikoho vinit z toho úrazu, byla to nešťastná náhoda, k nimž v cyklistice dochází. Chtěl bych hlavně to, aby se mezinárodní unie UCI více zabývala ochranou handicapovaných závodníků pro budoucnost," přeje si Ježek.

"Myslím, že lidé z UCI mají trochu máslo na hlavě, a technický komisař, co trať schvaloval, cítí určitou zodpovědnost. Asi se obávají, že bych se mohl bránit právně, a zlikvidovali všechny důkazy, deset minut po závodě zmizely všechny materiály a fotky ze závodu," podivoval se Ježek.

A hodlá se bránit. Náklady na jeho léčbu dosáhly více než tři miliony korun, přičemž některé dobíhající položky ji ještě o něco navýší. Nějaké kroky v tomto ohledu chce podniknout v součinnosti s pojišťovnou, která nákladnou léčbu finančně kryla.