„Rád bych dvakrát vyhrál. To jsou skromné cíle velkého člověka. Nebo alespoň vysokého,“ říká dvojnásobný mistr světa a majitel tří olympijských medailí se svým typickým humorem.

Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová.
Vítězky z Račic: Primátorky mají obrovskou tradici, jde o příjemné zpestření

Je pro vás domácí šampionát dosavadním vrcholem kariéry?

Kanoistika je jedním z menších sportů, takže vrcholem je pro nás vždycky olympiáda. Ale fakt, že se mistrovství světa jede u nás, je specifický. Právě kvůli tomu jsem si letos neudělal odpočinkovější poolympijskou sezonu.

Cítíte větší tlak na úspěch než jindy?

Ani ne. Věřím, že takový tlak jako byl před Riem snad už nebude nikdy, to byl strašný nápor. Teď se cítím v pohodě, nervózní budu asi až těsně před závody.

Je velký rozdíl, když vás ze břehů povzbuzuje české publikum?

Upřímně řečeno, já jsem v tomhle takový sobecký. Já si vždycky říkám, že lidi fandí mně, i když to tak třeba není. (smích) Ale v Račicích si snad nebudu muset nic nalhávat.

Letos poprvé pojedete jen sám za sebe, na kilometru a pětistovce. Nestýská se vám trochu po čtyřkajaku, se kterým jste získával medaile?

Ano i ne. Trochu mi čtyřkajak chybí, na druhou stranu odpadla spousta stresu s domlouváním tréninků.

RYCHLOSTNÍ KANOISTA Martin Fuksa odlétá na mistrovství světa s velikými plány.
Fuksa: Pětistovku jsem letos ještě neprohrál, chci zlato

Jak se tedy na šampionát chystáte?

Odřízneme se od světa v Kadani, kde se budeme intenzivně připravovat. Je tam Nechranická přehrada, což je skvělý rybářský revír. Na to se těším. (úsměv) Dřív jsme jezdívali na soustředění do Rakouska nebo do Mnichova, pak jsme ale objevili Kadaň. Odpadá dlouhé trmácení autem, máme tam skvělý hotel i jídlo. Žereme si jako protržení. (smích)

Panují tam na vodě podobné podmínky jako budou v Račicích?

Právě že voda je tam docela těžká, bahnitá. To mě zpomalí, což má tu výhodu, že pak v Račicích budu lítat. (smích) U vody hodně záleží, jak je hluboká a jakou má teplotu. Deset stupňů dokáže udělat rozdíl tří sekund na kilometr. Proto se rekordní časy zajíždějí většinou v zemích, kde je teplo.

Kanoista Martin Fuksa.
Martin Fuksa: Nikdy jsem nebyl skautík. Snad vojnu přežiju

Jako třeba na nedávném mistrovství Evropy v Bulharsku, kde na kajakářské pětistovce vyhrál v rekordním čase Jakub Zavřel. Tam jste nestartoval. Proč?

Evropského šampionátu jsem se nezúčastnil, protože jsem se chvíli předtím vrátil z vysokohorského soustředění, takže jsem neměl formu. V horách jsme absolvovali tříhodinové výšlapy na kolech, což byl docela záhul a vůbec mě to nebavilo. Pak bylo mistrovství Česka a po něm už jsme najížděli na trochu drsnější tréninkové komplexy. To už se člověk někdy pozvrací. (smích) Pomalu se tak dostávám do svého tempa, tak snad by to na mistrovství světa mohlo dopadnout dobře. Ale nechci předbíhat.