„Už teď schytávám kritiku a komentáře, že jsem starý. Ať jsem soudný a odmítnu nominaci. Nechci vysílat žádné signál, protože to způsobí lavinu, se kterou se nechci teď vůbec vypořádávat," řekl Kafka v rozhovoru směrem k historicky třetímu MS na domácí půdě.

I ta negativní část reakcí na jeho nominaci jej ale žene dopředu. „Přispívá to k tomu, abych ještě víc času a úsilí věnoval přípravě. Přemýšlel jsem, jak si to poskládat, jak vyvážit trénink a odpočinek, protože v mém věku je to hodně o regeneraci. Musíte v 38 letech zvažovat, jak nakládáte se svým tělem," uvedl Kafka, který stejně jako před dvěma lety nasadil před šampionátem speciální dietu.

Na šampionátu vytvoří dvojici s Lukášem Součkem z Vítkovic, ostatní kandidáti si na šanci za Kafkou musí opět počkat. Ve Střešovicích dostává stále více prostoru vedle něj Michal Rebro, ale Kafka vždy najde motivaci se nachystat na další šampionát.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Z autobusu do letadla, z kempu do luxusu. Florbalisté už nejsou za podivíny

Chytání je o zkušenostech 

„Na konci toho dvouletého období není těžké ji hledat. Těžší je to, když je ten vrchol rok a půl daleko. A já jsem takový, že začnu fungovat na maximum v situaci, kdy vím, že je to potřeba. Takhle funguji v práci, takhle funguji asi i doma. A ve florbale to není jinak," řekl dvojnásobný otec pracující na manažerské pozici.

Pro další uchazeče o brankářský post je podle Kafky těžké jej předčít. „Chytání je hodně o zkušenostech. Je hrozně těžké, aby přišel někdo, kdo to vyváží tím, že je o 20 až 30 procent lepší v jiných disciplinách. Že bude mít super reflex, super pohyb. On musí být o 20 procent lepší než já. Navíc ono nestačí být o 30 procent lepší měsíc nebo dva, on to musí prokázat dva roky," řekl.

Mise jménem Riga. Začíná MS florbalistů.Zdroj: DENÍK

Příprava na stěhování 

Chytat na vrcholové úrovni chce, jak dlouho to půjde. „Já se řídím radou mých strejdů, kteří byli úspěšní ragbisti. Jmenovali se Jágrové, hráli asi do čtyřiceti. A říkali: 'Dokud můžeš, tak hraj.' Jak jednou přestaneš, tak už není cesty zpět. Zatím se toho držím," konstatoval Kafka.

Své si ale také řekne při pracovním vytížení rodina. „Teď kupuju barák, takže se budeme stěhovat. Musím najít stabilitu mezi těmi třemi aktivitami. Ale nepřemýšlel jsem, co se bude dít, až jednou skončím. Pomůže mi asi, že neopustím Tatran jako organizaci a že se vždycky budu ve florbale pohybovat, takže to bude poloviční odchod," dodal Kafka, který vykonává funkci viceprezidenta v Tatranu.

Majitel tří medailí 

Působení s výrazně mladšími spoluhráči mu dodává i životní energii. „Trochu mě to omlazuje, mentálně i fyzicky stárnu asi pomaleji než moji vrstevníci, když se třeba vidím spolužáky s vejšky. Negativum je, že s mými vrstevníky to bylo mnohdy zábavnější. Víc zábavy kolem florbalu mi trošku chybí," podotkl Kafka, který hraje se syny svých bývalých spoluhráčů Markem Benešem či Jakubem Slavíkem.

Majitel všech tří českých medailí - stříbra z roku 2004 a bronzu z let 2010 a 2014 - doufá, že i přes porážky se Švédy, Finy a Švýcary v celém dvouletém přípravné cyklu mají Češi šanci na úspěch. „Asi nejtěžší bude se přes ty špatné výsledky přehoupnout, připravit se na to mentálně a zvládnout první dva zápasy. A když se zvládnou, tak celý šampionát dopadne dobře," věří Kafka.

TAKÉ ČTĚTE: Florbalisté na MS sní o medaili. Cepek: Těžká skupina. Ale postup je povinný