Vládní návrh novely loterijního zákona, který nyní leží ve Sněmovně, počítá s rozdělováním příjmů z loterií prostřednictvím státního rozpočtu. Jenže to by podle Kejvala znamenalo konec projektů zaměřených na přilákání kvalifikovaných trenérů k dětem a mládeži.

Chtěl by proto, aby se načetl pozměňovací návrh, který by zachoval současný stav.

Společnosti provozující loterie a hazardní hry nyní mohou z dvacetiprocentního odvodu poslat čtvrtinu rovnou ČOV, který tyto peníze využívá na neprofesionální sportování mládeže. Zavázala se k tomu drtivá většina firem. V roce 2014 bylo díky tomu rozděleno 443,6 milionu korun, loni 527,8 milionu korun, uvedl Kejval.

Vláda chce, aby tyto peníze putovaly na sport prostřednictvím ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve označil současný systém za neprůhledný. Loňský audit společnosti KPMG ale neshledal v rozdělování peněz žádné pochybení. Kejval k tomu dnes doplnil, že tyto peníze má ČOV na transparentním účtu a vlastní účty pro ně musejí mít i všechny svazy, které je využívají.

Utrácejí se prý v drtivé většině na zaplacení kvalifikovaných trenérů dětí a mládeže. "Většinou to jsou zaměstnaní lidé. Pokud je přesvědčíme, aby pracovali s mládeží, musíme jim dát perspektivu," uvedl Kejval.

650 milionů?

A právě výhled dlouhodobého financování je něco, co dotace ze státního rozpočtu neumožňují. "Bývají schvalovány v březnu a musejí se utratit do listopadu. Pro tyto účely jsou tak nepoužitelné," upozornil předseda ČOV.

Sportovní prostředí podle něj zachování současného stavu podporuje. Prostřednictvím ministerstva školství to ČOV připomínkoval už při přípravě zákona, u ministerstva financí ale neuspěl. Bylo mu jen slíbeno, že po nové úpravě získá ministerstvo školství na sport o půl miliardy korun více.

Kejval ale upozornil, že při zachování současných pravidel by příjmy z loterií na sport v roce 2017 činily asi 650 milionů korun.

Osmdesát procent darů z loterijních společností ČOV převádí bezmála 90 sportovním svazům a organizacím. Deset procent je určeno krajům a stejný podíl směřuje na projekty zaměřené na nesoutěžní sport.

Ze státního rozpočtu na sport letos půjde 3,7 miliardy korun, což podle analýzy ČOV je 2,5 procenta veškerých nákladů na sport. Dalšími 7,5 procenta přispívají obce a kraje. Příjmy z loterijních a sázkových společností hradí 0,5 procenta nákladů.

Kejval upozorňuje, že sport v tuzemsku financují rodiny. Domácnosti hradí 80 procent nákladů, zatímco v průměru EU je to asi 50 %.