„Převažují ve mně pozitivní pocity. Kdyby mi před utkáním někdo řekl, že uhrajeme remízu, tak to vezmu všemi deseti. Po skvělé první půli jsme ale měli nečekaně velkou šanci utkání vyhrát," posteskl si kouč národního týmu Daniel Kubeš. „Jsem ale pyšný na kluky, kteří tady byli poprvé a dali do toho všechno. To je v zásadě všechno, co po nich můžeme chtít," dodal.

Po úvodních osmi minutách hrůzy (2:5) se zraněními zdecimovaný tým (chybělo 10 hráčů základu včetně hvězdného Filipa Jíchy – pozn. red.) těžce na palubovce hledal. Poté ale díky skvělé obraně v čele s gólmanem Galiou, minimem chyb a rychlým brejkům předvedl málo vídaný obrat. „Podali jsme výkon na hranici našich možností, v této sestavě nejsme schopni hrát lépe," přiznal kouč nároďáku.

Po změně stran ale přišel obrat. Skvěle bránící hosté s výborným Ristovskim mezi tyčemi zastavili českou mašinu a v 52. minutě dosáhli na vrovnání (25:25). V nervydrásající koncovce měli domácí možnost rozhodnout, ale závěrečný útok vítězný gól nevykouzlil.

„Makedonci už hráli velmi agresivně a nedovolili nám vážně ohrozit jejich bránu. To se v koncovkách pod velkým stresem stává, to už je hop nebo trop," pokrčil smířlivě rameny Kubeš. „Rozhodnout jsme měli ve druhé polovině druhé části, kdy jsme neproměnili mnoho šancí a dovolili soupeř se vrátit do zápasu."

Trenéry potěšili Zdráhala s Babákem

Domácí premiéru na lavičce v roli trenérů si ale ve Zlíně užívali oba novicové. „Vyzdvihnout je třeba naše malé hráče Zdráhala a Babáka, kteří zejména v obraně odehráli výborný zápas," doplnil Kubeš.

V posledním domácím duelu před lednovým světovým šampionátem v Kataru národní tým házenkářů rozhodně nezklamal a získaný bod ve stávající „slepené" sestavě" s Makedonci může mít v kvalifikační skupině i cenu zlata.

„Naštěstí se další utkání hrají až v dubnu a to již doufám, že budeme v jiné, výrazně silnější sestavě. Porazit Švýcary tak bude povinností a o našem osudu se zřejmě rozhodne právě v Makedonii," očekává hrdina v první půle brankář Martin Galia. „Favorizovaní Francouzi ve skupině zřejmě ztrácet body nebudou. Pokud ale budeme v nejsilnější sestavě, můžeme je v červnu doma v Brně překvapit," dodal s úsměvem odchovanec karvinské házené a aktuálně gólman švýcarského Gallenu.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů 2016 ve Zlíně:

Česká republika - Makedonie 27:27 (18:11)
Sestava a branky ČR: Galia, Štochl - Hrstka 3, Jurka 1, Motl, Sobol 1, Babák 3, Kotrč, Linhart 7, Zdráhala 7, Hanisch 4, Šindelář, Chudoba, Kasal 1.
Nejvíce branek Makedonie: Lazarov 10, Mirkulovski 5. Rozhodčí: Togstad, Kristiansen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 1/0 - 3/2. Vyloučení: 4:3. Diváci: 2000.

Švýcarsko - Francie 24:33 (11:15)

Tabulka:
1. Francie 2 2 0 0 74:49 4
2. Makedonie 2 1 1 0 54:47 3
3. Česká republika 2 0 1 1 52:68 1
4. Švýcarsko 2 0 0 2 44:60 0