Z jaké části šlo o vaše rozhodnutí, že Rio oželíte?
Program mám natolik náročný, že bych nebyl schopný připravit se dobře ani na olympiádu, ani na Vueltu. Neudělalo by to dobře pro reprezentaci, kde je lepší mít kluky stoprocentně namotivované, kteří odevzdají maximum. Po dlouhých debatách s Tomášem jsme se rozhodli, že tak to bude nejlepší. Máme jednoho lídra, na kterého se pojede, a budu mít prostor na jiných akcích.

Snažil se vás přesto trenér přesvědčit, ať rozhodnutí změníte?
Není to jen o pěti závodnících, které tady máme, protože i Schlegel, Hník a spousta dalších kluků je v dobrých týmech, mají kvalitní programy a dostávají se na úplně jinou úroveň než před pár lety. Bylo to absolutně po naší dohodě, bavili jsme se s Tomášem poslední dva tři měsíce, není to rozhodnutí ze dne na den. Jsem srovnaný a můžu klukům jen přát hodně štěstí.

Jaký bude Leopold König lídr?
V časovce bude větší šance na olympiádě než na mistrovství světa, protože jsou tam omezená místa a trať je těžká, on i Bártič (Jan Bárta – pozn. red.) můžou pomýšlet hodně vysoko. Silniční závod na olympiádě je loterie. Když si vzpomenu na Peking či Londýn, vždycky jela velká skupina, někdo tam doskakoval, odpadal. Záleží i na počasí, může být velká vlhkost.

Stihnete za čtyři roky Tokio?
Už jsem profesionál jedenáct let, ale zase tak starý nejsem. Doufám, že ano.

Poprvé jste získal seniorský český titul. Co pro vás znamená?
Od juniorských let utekla spousta let. Jsem za dres rozhodně rád a teď ho musím dobře prezentovat na důležitých akcích.

Co rozhodlo o vašem titulu?
Určitě bylo znát, že je mistrovství společné se Slováky, takže jsem měl další čtyři týmové kolegy, mohli jsme si pomoct. Tři naši závodníci jeli v úniku a František Sisr odvedl neuvěřitelnou práci pro kluky, díky němu se skupina sjela.

Pomohla vám přesila týmu Tinkoff?
Určitě. V jednu krátkou chvíli jsme byli v pěti v posledním okruhu, což člověka namotivuje a dá mu konečnou odvahu.

Zdeněk Štybar říkal, že jste ho zaskočil útokem před cílem. Šlo o plán?
Věděl jsem, že musím zkusit něco v kopci, ale Štyby byl přilepený na mém zadním kole, takže se tam nedalo nic vymyslet. Před cílem jsem viděl, že se náhodou otočil na Juraje, takže jsem to zkusil. Nevěděl jsem, zda to vyjde, ale musel jsem něco zkusit, protože Zdeněk je rychlý a ještě 
v dojezdu na kostkách by byl větší favorit. Přivézt ho do sprintu by nebyla úplně výhodná pozice.

Jak strávíte krátký čas do Tour de France?
V pondělí bude spíš regenerační vyjížďka, v úterý ještě čtyřapůlhodinový trénink s intervaly, ve středu cestování a ve čtvrtek i v pátek už máme nějaké povinnosti s týmem.

S jakými představami půjdete do Tour?
Jsou poměrně jasné. Máme lídra, který v posledních letech vyhrál Giro, Tour i Vueltu, a tým je poskládaný na něj. Na jednotlivé etapy bude Peter Sagan, který bude bojovat o zelený trikot. Máme být k dispozici.

Cítíte se ve formě, která pomůže týmovému lídru Albertu Contadorovi k triumfu?
Od roku 2013 je daleko, ale určitě se necítím špatně. Uvidí se při Tour.

Společné mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice v Kyjově. V neděli slavil vítězství v závodu s hromadným startem Roman Kreuziger.