Jeho hlavním cílem pro sezonu byla olympiáda v Londýně, kterou vyhrál. Do závodu mistrovství světa navíc nastupoval se zdravotními problémy.

"Po letošku mě to nemrzí a asi ani mrzet nemůže. Ten cíl byl jinde," řekl Kulhavý. "Jsem rád, že mám zase nějakou motivaci na příště, protože kdybych jen vyhrával, hledala by se těžko. Teď jim to budu chtít oplatit a půjde to nahoru, což jsem rád," uvedl sedmadvacetiletý olympijský šampion, který zcela dominoval minulé sezoně.

Kvůli potížím se zády se prý musel v jeden okamžik hodně přemlouvat, aby vůbec dojel. "Ale pak záda polevila a dokonce jsem si alespoň to poslední kolo, kdy se mi jelo dobře, užil," uvedl Kulhavý. Od vítězného Švýcara Nina Schurtera ho v cíli dělily čtyři minuty. "Celkově bych to asi nazval tak, že bez kvalitní přípravy nejsou kvalitní výsledky," prohlásil s hořkým úsměvem Kulhavý.

Trénink ani odpočinek nebyly ideální

Připustil, že nemohl čekat zázraky a sobotní start byl z jeho strany do jisté míry riskem. Pauza v tréninku po olympijských hrách se projevila na problémech se zády. "Trénink nebyl ideální, odpočinek také ne a pak jsem hned skočil do tvrdého tréninku, což byl pro tělo asi šok. Záda jsem si asi načal v posilovně a posledních pár dnů bolela," přiznal.

Rozjel se až ve chvíli, kdy ho namotivoval blížící se Jan Škarnitzl. "Tam jsem se rozjel a to mě trochu uklidnilo. Jinak by to asi byla klasická česká bitva z minulosti, kdy jsme se utkávali někde na třicátém místě," smál se Kulhavý.

Do rizika šel i s novým kolem, které dostal až v dějišti MS. Obvykle totiž trvá, než se mu podaří ideálně nastavit zadní tlumič. "Je to strašně složité. Rozhoduje o tom, jak se kolo položí a rozhoduje i o pozici sedla. Každý tlumič je maličko jiný, ale i když jsem to kolo dostal 'už' včera, za normální situace bych na něm v životě nejel."

Potřeboval by ho prý týden nebo čtrnáct dní dopředu. "Ale bylo to zlaté kolo a nejdůležitější závod už byl, tak jsem to riskl. Moc se to sice nepovedlo, ale myslím, že jsem udělal to nejlepší, co jsem mohl."

Kvůli bolavým zádům možná vynechá sprint

Kvůli zádům s největší pravděpodobností vynechá nedělní sprint. "Jsem tam napsaný, ale asi nepojedu. Ty starty bych nejspíš nezvládl, protože člověk musí jet naplno a já budu zítra rád, když se ohnu," řekl Kulhavý.

Místo toho chce tréninkově vyrazit na silnici a vyjet si na Glossglockner, nejvyšší horu Rakouska s vrcholem těsně pod 3800 metrů. "Už jsem tam jednou jel, ale někde v první třetině jsem se otočil, protože jsem zrovna neměl svůj den. Chtěl bych se tam podívat, a když už jsme takhle blízko, tak by to mohlo vyjít," uvedl.

Ve zbytku sezony ho čekají vedle různých povinností, menších závodů a tréninku také jednání o smlouvě. Teprve pak přijde na řadu odpočinek. "O smlouvě bych měl rád jasno před volnem, takže na to mám asi měsíc a půl. Uvidíme, jak to půjde," podotkl Kulhavý.

Řešit bude i zdravotní stav. "Zuby moudrosti půjdou ven, otékají mi. Navíc mám něco s nosem, asi přepážka. Poslední měsíc se mi špatně dýchá. Nevím přesně, co s tím je," řekl. Vynechá proto i mistrovství světa v maratonu

ČTĚTE TAKÉ: Olympijskému vítězi Kulhavému se MS nevydařilo, Huříková byla sedmá