Prvním vrcholem sezony bude květnový podnik Světového poháru v Novém Městě na Moravě a tam si špičkový biker vyzkouší i novou disciplínu short track.

Dvaatřicetiletý cyklista se už v březnu představil v tradičním jihoafrickém závodě dvojic Cape Epic a se švýcarským veteránem Christophem Sauserem vyválčili druhé místo. „Umístění bylo super, jelikož Christoph dva roky pořádně nezávodil," podotkl olympijský vítěz z Londýna s tím, že vítězové z let 2013 a 2015 při svém třetím společném startu poprvé nevyhráli. O uplynulém víkendu jezdil člen továrního týmu Specialized Racing v domácím terénu. V prvním dílu seriálu Kolo pro život Trans Brdy skončil v sobotu těsně druhý a v druhém pokračování Českého poháru horských kol v Praze v neděli o vteřinu vyhrál.

Jaroslav Kulhavý na Cape Epic 2017
Kulhavý zahájil sezonu skvěle. Na drsném Cape Epic bral stříbro

BUDE NOVÁ DISCIPLÍNA OŽIVENÍM?

„Byl to náročný program. V Brdech bylo kolem nuly, jelo se v dešti a bahnu. Bral jsem to jako kvalitní trénink. Všechno směrujeme k Novému Městu, ale ještě mě čeká dost práce," zmínil podnik elitního seriálu, který se v areálu Vysočina Areny uskuteční 19. až 21. května. Tam se držitel celé řady medailí z evropských a světových šampionátů kromě tradičního vystoupení v cross-country postaví na start zatím ještě exhibičního klání short tracku. Ten by se měl časem dostat do oficiálního programu bikových akcí.

Jaroslav Kulhavý
Biker Kulhavý řeší svatbu a tým, za který bude jezdit. O změnu nestojí

„Jedná se o sprinterský závod na snadnější trati a neměl by trvat víc než hodinu. Mně se myšlenka, abychom jezdili víc disciplín, líbí. Přijedeme na šampionát a máme jen jednu šanci. Naproti tomu třeba biatlonisté jedou na jednom vrcholném podniku snad čtyřikrát. Cyklistiku by větší rozmanitost a všestrannost jezdců oživila," přemítal rodák z Ústí nad Orlicí.

ODRAZOVÝ MŮSTEK PRO TOKIO

S ohledem na začátek nového olympijského cyklu považuje Jaroslav Kulhavý letošní sezonu za relativně odpočinkovou.

Cyklistický král za rok 2015 Jaroslav Kulhavý.
Král Kulhavý: Triumfu si hodně vážím, rozhodla asi medaile z Ria

„Sice se nejspíš představím na všech velkých závodech, ale některé míň významné pojmu tréninkově. Nechci tolik cestovat a zaměřím se i na program, na nějž mi dřív nezbýval čas. V zimě si chci vyzkoušet snowbike a skialpinismus," prozradil. „A to by mohl být dobrý odrazový můstek k tomu, aby to na hrách v Tokiu dopadlo slušně," pokračoval závodník hájící i barvy Dukly Praha a dodal, že se stále nevzdává myšlenky, aby se prosadil i na silnici. „Horská kola budou pro mě dál to hlavní. Kdyby se ale naskytla šance, abych jel například závod kategorie WorldTour, tak bych tím nepohrdl. Musel bych ale získat místo v odpovídající silniční stáji. Pro letošek to ale nepřipadá v úvahu. Potřebuji dobít baterky," dodal.

Biker Jaroslav Kulhavý vybojoval olympijské zlato.
Čtvrté zlato pro Česko, skvělý Kulhavý ovládl na OH závod bikerů