V zahajovacím díle Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě si čeští cyklisté připsali zásluhou mladičké Adély Šafářové pouze jedno umístění v elitní dvacítce. Zachránit to nedokázal ani Jaroslav Kulhavý, který v neděli neměl svůj den.

„Chtěli jsme sice v každém závodě útočit na první desítku, ale objektivně musím uznat, že výsledky odpovídají současnému stavu. Někteří jezdci se potýkali v přípravě se zdravotními problémy, včetně Járy Kulhavého, nebo školními povinnostmi, měli jsme i dost smůly," posteskl si reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Vše začalo nevydařeným sobotním závodem mužů do 23 let, kdy psychický tlak v domácím prostředí neustál hlavně Jan Vasal, který měl být velkou nadějí české výpravy. „Měl startovní číslo osm, takže do desítky by zajet měl. Z jeho výsledku jsme zklamaní," uvedl Zapletal.
Od českých žen se při neúčasti Kateřiny Nashové žádný pronikavý úspěch nečekal, naopak překvapila mladičká Adéla Šafářová, která v závodě žen do 23 let skončila sedmnáctá. „Adélka nám udělal velkou radost, jela fakt dobře," chválil Zapletal.

Závod Cross-country Olympic - Muži U23
Češi v sobotu na SP v Novém Městě zklamali

Kalich hořkosti si však čeští fanoušci museli vypít do dna v očekávané mužské kategorii Elite. Na dvacítku marně útočili Jan Škarnitzl i Jan Nesvadba, doslova peklem si pak prošel olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, jenž skončil po protrápeném závodě až 55. „Kdyby to nebylo před domácími příznivci, tak bych z kola slezl," přiznal Kulhavý.

Podle očekávání zvítězil Švýcar Nino Schurter, mezi ženami se radovala rovněž favorizovaná Dánka Annika Langvadová. „Cítila jsme se dobře, i když jsem si nebyla formou jistá. Končila jsem totiž stomatologické studium," přiznala.

Češi se tak mohli z úspěchu radovat pouze v pátečním Short Tracku, kdy Tomáš Paprstka bral stříbro a Jana Tesařová skončila v závodě žen třetí.

„Světový pohár v Novém Městě na Moravě se nám bohužel nepovedl, ale věřím, že forma během sezony poroste. Lepší by to už mohlo být za týden v německém Albstadtu," doufá Zapletal.