"Mety bych si nedával, jestli bude Velká rychlá jako kvalifikace, tak ta meta může být hodně vysoko," řekl Váňa po čtvrtém místě v třetí kvalifikaci na 124. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou, která se poběží 12. října.

Díky tomu, že Váňa úspěšně a bez problémů dokončil kvalifikaci, může jet Velkou pardubickou a očekává se, že se tak stane.

"Do Velké daleko, jsou dva měsíce. Tiumen musí být po tomhle dostihu v pořádku a za pár dnů vyhlásíme ortel. Když Velká, tak s Tiumenem, když budeme v pořádku," vyhlásil Váňa.

Lahodné svezení

Tečku za úspěšnou kariérou chtěl udělat už před rokem, ale na poslední překážce spadl a cílovou rovinkou prošel za potlesku tribun pěšky. Po zimě si řekl, že se chce s dostihem rozloučit důstojněji.

"Já nevím, jak pro něj, ale pro mě je to lahodné svezení, a proto jsem se rozhodl, že to ještě zkusíme," řekl Váňa.

Třináctiletý hnědák Tiumen, s kterým Váňa vyhrál Velkou pardubickou v letech 2009 až 2011, ukázal, že má na nejlepší. "Koník vypadal v dostihové kondici, žádný zbytečný lavůrek tam nebyl," pochválil Váňa anglického plnokrevníka a dodal: "Já se zase jen vezl."

Faktem je, že Váňa s Tiumenem zpočátku s obtížemi drží tempo a jezdí v dostihu ze zadních pozic. Stejné to bylo v kvalifikaci.

"Ze začátku mívá problémy, ale on ten kurs tak dobře zná, tak si to diriguje sám, aby mu to vycházelo. Já to jen koriguju, aby neutíkal moc pomalu, a sem tam řeknu: Přidej, nebo to nedohoníš!" řekl.

Chtěl zhubnout

Do sedla se Váňa vrátil i proto, že "potřeboval" zhubnout. "To hlavní to nebylo, ale pravda je, že když jsem byl celý život normální a najednou měl kolem pasu laloky, tak to nebylo příjemné," řekl Váňa, který tradičně plave, jezdí na kolečkových bruslích, chodí do sauny a do práce jezdí na kole. Manželka Pavla si ho občas dobírá, že se váží příliš často. "Ptá se mě: Jak jsi mohl za pět minut shodit?" řekl Váňa.

Program do Velké pardubické je pro Váňu rutinou, vždyť by se na start měl postavit už poosmadvacáté.

"Máme zažitý model. Necháme Tiumena týden, možná dva podle únavy odpočinout a ještě trošičku malinko zapracujeme na vytrvalosti. Pravda je, že jsem v posledních letech koně zbytečně moc honil, proto nebyly výsledky až takové, a proto to zkusíme změnit," řekl Váňa.