Je to držák! Zdeněk Hummel, jedna z nejvýraznějších trenérských postav českého basketbalu, ve čtvrtek oslavil sedmdesáté narozeniny. „Oslava a hlavně její místo byly předem jasné. Přece u nás doma v Malenovicích pod Ondřejníkem. A to se všemi lidmi, které mám rád," řekl Deníku Hummel.

Legendární kouč má za sebou dlouhou a vydařenou kariéru. Dvakrát dovedl národní tým na evropský šampionát, úspěchy sbíral i na ligové scéně, hlavně s Opavou a Novým Jičínem. „Možná to zní zvláštně, ale nejkrásnější byly ty dramatické poslední vteřiny, kdy byl člověk na kolaps," přiznal.

Kulaté jubileum si vychutnává plnými doušky. „Mám radost, že jsem ještě tady. Vždyť život je tak krásný. Užívám si ho každý den, vlastně každou vteřinu. Jsme teď tady s paní na horách, je tu moc pěkně. Nejšťastnější jsem ale z toho, že jsem zdravý, protože to je opravdu nejdůležitější," zdůraznil. Ví, o čem mluví. Před sedmi lety se rozhodl kvůli úmrtí několika jeho vrstevníku vyrazit ke svému lékaři na preventivní prohlídku a odběr krve.

Výsledek testů? Rakovina prostaty. „Pořád si na to živě vzpomínám. Bylo to pro mě šokující zjištění. Do té doby jsem nebyl nikdy vážněji nemocný," řekl. „Šel jsem na biopsii, odebrali deset vzorků a skóre nebylo lichotivé. Něco jako po zápasech s Nymburkem. Hned v osmi případech tam byl pozitivní nález. Poslali mě do fakultní nemocnice, kde mi vysvětlili, že je v mém věku nejlepší jít na operaci," zavzpomínal.

„Musím být upřímný. Kdybych v té době věděl, do čeho jdu, tak bych se asi nervově zhroutil. Nakonec jsem to vydržel i se všemi těmi vývody. Je to už sedm let, ale pořád si to dobře pamatuju. Člověk, který si tím neprošel, jen těžko pochopí, co pro mě znamená užívat si život," doplnil.

Jedna věc ho však trápí. A to výkony basketbalistů NH Ostrava. Tradiční účastník nejvyšší soutěže se topí na samém dně tabulky. K lepšímu postavení mu nepomáhá ani šestice nových Američanů.

„Situace v Nové huti mě opravdu štve. Chtěl bych, aby to bylo jako dřív. Je to špatné," prohlásil. „Vrátil jsem se letos na lavičku s tím, že budu moci předat klukům nějaké zkušenosti a klubu se bude dařit tak, jako dřív, kdy se hrálo pravidelně play-off a bojovalo se o medaile. Bohužel to teď chybí a jsem z toho upřímně zklamaný. V Ostravě jsem strávil mnoho let, o to víc to bolí," neskrýval rozčarování.

Ani středeční dramatické derby proti Opavě, která nakonec vyhrála v prodloužení a postoupila do únorového Final Four Českého poháru, ho nenadchlo. „Byl to celkově pěkný zápas, napínavý, ale když to vezmu z profesionálního pohledu trenéra a zaměřím se na výsledek, nebylo to ono," podotkl.

Proč? „To vám hned řeknu. Vždyť jsme vedli na konci prvního poločasu o víc než dvacet bodů, no a tři minuty před koncem už deset ztráceli. Ano, Opava má dobrý tým, ale tohle je velký rozptyl. Takhle se hrát prostě nedá. I z toho je cítit, že to není dobré," uzavřel oslavenec Zdeněk Hummel.