Do madisonu vkládala česká výprava největší medailové naděje, protože Bláha s Hačeckým obhajovali stříbro z loňského šampionátu v kolumbijském Cali. „Dvojice jsou vždycky tvrdé, trošku o taktice, výkonnosti i štěstí. Letos se nám to úplně nepovedlo," posteskl si brněnský rodák Bláha.

Čeští reprezentanti posbírali z deseti bodovacích sprintů jen tři body, což na pět lepších párů nestačilo. Francouzi Bryan Coquard a Morgan Kneisky jich získali jedenadvacet. „Vsadili jsme na to, že dáme rundu sami nebo ve dvou, což se nám nepodařilo. Přesto si nemyslím, že jsme výkonnostně byli až šestá dvojice," doplnil Hačecký. „Možná jsme si to sami prováhali, nezbývá než se poučit," měl jasno.

Téměř sto padesát kol z dvou set vedla Velká Británie. Až v poslední třetině závodu se strhla řežba, při níž nejenže Britové náskok ztratili, ale s dalšími šesti dvojicemi skončili v minusu. „První půlka byla taková hluchá, nikdo se do toho nechtěl moc pouštět, většinou to dopadne jako v případě Angličanů. Závěry bývají tvrdé a dvakrát jsme zůstali hrozně vzadu. Dojíždění nás stálo zbytečně moc sil, které se daly ve finále využít jinak," tušil Bláha.

Bláhovi se nejelo dobře

V závěru už se nejlepší státy hlídaly a rozhodovalo bodování. Francouzi o jeden bod porazili italský pár Liam Bertazzo a Elia Viviani, o třetí příčce Belgičanů ve složení Jasper De Buyst, Otto Vergaerde rozhodlo až vítězství v posledním sprintu, čímž ze stupňů vítězů odsunuli Španělsko.

Padesátikilometrový závod dvojice zvládly za necelých pětapadesát minut. „Nejelo se mi úplně dobře, Vojta na tom byl líp," přiznal sedmatřicetiletý Bláha. „Ve finále mi závod přišel krátký. Jenže v závěru už se po sobě všichni koukali a navzájem se hlídali," doplnil o deset let mladší Hačecký.

V omniu obsadila Lucie Záleská až osmnáctou pozici. První den víceboje zakončila devátou příčkou ve vylučovačce, jenže tři nedělní disciplíny jí příliš nevyšly. „Trochu jsem zaspala na startu pětistovky, jinak jsem jela časy, které normálně jezdím. Myslela jsem, že to bude lepší, ale soupeřky tady předváděly velmi rychlé časy," uvedla dráhařka pražské Dukly.

Omnium ovládla Annette Edmondsonová z Austrálie a diváky na závěr nadchl domácí Gregory Baugé, jenž kraloval sprintu.