Matthews, který vloni po vítězství stáje Orica v úvodní týmové časovce strávil šest dní v růžovém dresu, porazil v závěru dnešní 136 kilometrů dlouhé etapy Itala Fabia Fellineho a Philippa Gilberta z Belgie.

Australan si pochvaloval, že mu týmoví kolegové v čele se Simonem Gerransem sprint za etapovým vavřínem skvěle rozjeli. "Zatím je to splněný sen. Plánovali jsme, že vyhrajeme týmovou časovku, a tohle byl náš další velký cíl. A my to dokázali," řekl lídr.

Po hrozivém karambolu skončil závod pro jednoho z adeptů na pódiové umístění Domenica Pozzoviva. Domácí favorit spadl ve sjezdu zhruba 40 kilometrů před cílem etapy a hlavou dopadl na asfalt. Záchranáři zafixovali dvaatřicetiletému jezdci stáje AG2R krk a zcela nehybného s krvácejícím obličejem ho na nosítkách naložili do sanitky, která ho převezla k helikoptéře. Ta ho poté dopravila do nemocnice v Janově.

Podle informací týmu AG2R byl pátý muž loňského Gira po ošetření při vědomí a s lékaři komunikoval. Šéflékař závodu večer oznámil, že Pozzovivo utrpěl otřes mozku a tržné rány v obličeji, žádné zranění ho ale neohrožuje na životě. "Rád bych vítězství věnoval týmu a Pozzovivovi. Vážně se mi ulevilo, když jsem slyšel, že bude ok," řekl Matthews.

Hororová nehoda připomněla fanouškům rok 2011, kdy na Giru po pádu ve 3. etapě zemřel belgický cyklista Wouter Weylandt. Jeho rodiče byli na startu dnešní etapy, dva dny po čtvrtém výročí jeho úmrtí.

Pozzovivo si tak na letošním Giru vybral smůlu až do dna, pád ho totiž potkal i v nedělní druhé etapě. V ní se 12 kilometrů před cílem zapletl do hromadného karambolu, který způsobil neukázněný fanoušek s kolem, na čelo závodu ztratil více než minutu a ztrátu chtěl dnes začít dotahovat.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 3. etapa: Rapallo - Sestri Levante (136 km):

1. Matthews (Austr./Orica) 3:33:53 hod., 2. Felline (It./Trek), 3. Gilbert (Belg./BMC), 4. Lagutin (Rus./Kaťuša), 5. Tiralongo (It./Astana), 6. Paolini (It./Kaťuša), 7. Gavazzi (It./Southeast), 8. Battaglin (It./Bardiani Valvole), 9. Sánchez (Šp./Astana), 10. Monsalve (Ven./Southeast), …24. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo), 51. König (ČR/Sky) oba stejný čas, 147. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -22:12.

Průběžné pořadí: 1. Matthews 8:06:27, 2. Clarke -6, 3. Gerrans (oba Austr./Orica), 4. Chaves (Kol./Orica) oba -10, 5. Kreuziger, 6. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 7. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo) všichni -17, 8. Tiralongo, 9. Aru, 10. Rosa (oba It./Astana) všichni -23, …32. König -37, 158. Vakoč -25:29.