Jednou z osobností letošního ročníku je David Melichar, kapitán extraligových házenkářů Nového Veselí, který tuto soutěž, tehdy ještě po názvem Liga AŠSK, coby žák novoveselské základní školy sám hrál. „Měli jsme tenkrát výbornou partu, která měla svoji herní kvalitu, o čemž svědčí naše tehdejší celkové třetí místo, což byl velký úspěch,“ vzpomíná na svoji tehdejší účast v projektu talentovaný hráč extraligového nováčka.

Davide, jak se vám osobně zamlouvá projekt Sportovní ligy základních škol, jehož jste se sám aktivně zúčastnil?
Podle mého je to super projekt, kterým se vedou děti ke sportu. Díky němu mohou vidět nás dospělé, jak hrajeme, což pro ně může být motivující ke sportování.

Sportovní liga ZŠ.Zdroj: archivZměnila se ta soutěž nějak od doby, kdy jste v ní nastupoval?
Určitě ano. V současnosti je mnohem více propagovaná, o čemž svědčí i to, že se finále objeví i na obrazovkách České televize, takže její dosah je mnohem větší, než tomu bylo před léty.

Kdy jste se tedy vy, coby žák, zúčastnil házenkářského měření sil základních škol z celé republiky?
Pokud se nepletu, tak je to sedm let, chodil jsme tehdy do deváté třídy. Docela se nám tehdy dařilo a obsadili jsme celkové třetí místo.

Což byl asi velký úspěch?
Myslím si, že určitě ano. Tedy já jsem to za velký úspěch našeho tehdejšího týmu rozhodně považoval.

Co si v souvislosti s touto akcí vybavíte jako první? Resp. jakou nejsilnější vzpomínku, zážitek jste si z tohoto klání odnesl?
V první řadě skvělá parta kluků, která chtěla něčeho dosáhnout. Bylo nás tenkrát v týmu několik házenkářů, z nichž jsem ale u házené už dnes zůstal jenom já.

Co vy a škola, jaký byl David Melichar žák? Byl jste vzorňák, nebo spíše typ průšviháře?
Já jsem byl celkem dobrý žák (směje se). Kázeňsky jsem žádné problémy neměl, průšvihář jsem nebyl. Pokud jde o prospěch, tam jsem ve třídě patřil k průměru.

Věnoval jste se v žákovských letech, kdy to děti různě zkouší a často zkouší více odvětví, i jiným sportům, fotbalu, lednímu hokeji, basketbalu?
V tomhle směru jsem měl oproti jiným brzy jasno, věnoval jsem se pouze házené. S ní jsem v podstatě začal už v první třídě.

Při republikovém finále Sportovní ligy základních škol v házené se bude hrát o pohár, který představil házenkář extraligového oddílu TJ Nové Veselí David Melichar. Finálový turnaj se uskuteční ve Žďáře nad Sázavou a v Novém Veselí 20. - 21. dubna.
Republikové klání v házené začíná

Kdo vás k ní přivedl?
Házenou hrával můj táta, takže jsem zřejmě zdědil nějaké geny. Ale asi mnohem důležitější bylo to, že ji hráli i moji spolužáci. Chtěl jsem být s nimi a proto házená vyhrála.

Co byste vzkázal dnešním mladým hráčům a hráčkám, kteří se věnují sportu, ale školu občas zanedbávají?
Sám dobře vím, že je to těžké skloubit, ale dá se to. Musí se učit v každém volném čase.

Co je podle vás nejdůležitější pro hráče ve věku čtrnácti či patnácti let?
Makat na sobě, dřít a nepřestávat. A samozřejmě tomu obětovat většinu volného času.

Předpokládám, že se přijdete na finále SLZŠ podívat a budete fandit vašim nástupcům?
Pokud mi čas dovolí, přijdu velice rád a hráčům i hráčkám Nového Veselí budu držet palce. Některé ty mladé kluky znám, potkáváme se v hale, případný úspěch jim moc přeji.