Micka byl v Riu na nejdelší bazénové trati dvanáctý, což bylo mezi plavci nejlepší české umístění, ale to je brzy dvaadvacetiletému talentu málo. "Chtěl jsem nějakou trenérskou změnu," vysvětlil ve středu novinářům Micka. Kvůli jazyku uvažoval o anglicky mluvící zemi, USA, Kanadě či Velké Británii, ale nakonec zakotví v Itálii. První kontakt mu zprostředkoval přední ukrajinský vytrvalec Mychajlo Romančuk, zbytek vyřídil Český plavecký svaz.

"Napsali mi, že tam mám přijet, že se s nimi budu půl roku připravovat na mistrovství světa," řekl Micka. "Těším se na to. Šest let plavu v Podolí sám jako lídr, tady budu poslední a těším se na to, až budu makat, abych se ve skupině dostal aspoň na to předposlední místo, abych třeba dohnal aspoň toho Dettiho," přál si.

Romančukovi, který na letošním mistrovství Evropy v Londýně doplaval na osmistovce i patnáctistovce třetí za oběma jmenovanými Italy, loni společný trénink pomohl ke zlepšení o osm sekund. "Chtěl, abych přijel za ním, ale Ukrajinu nedám," pousmál se Micka.

Italštinu už se pilně učí

Paltrinieri je aktuálně hvězdou vytrvaleckých tratí. Na světě nemá konkurenci, je také úřadujícím mistrem světa v dlouhém i krátkém bazénu, trojnásobným mistrem Evropy a dvojnásobným kontinentálním šampionem v krátkém bazénu. V něm drží také světový rekord na 1500 metrů a v tabulkách je jeho jméno také u evropských rekordů na 800 a 1500 metrů v padesátimetrovém bazénu.

Italštinu se Micka už učí, i když to je prý náročné a stále se mu pletou i číslovky. "Už si ale umím objednat. Tak měsíc se učím z učebnice pro samouky," prozradil Micka. "Kluci tam ale umějí anglicky, tak se snad od nich přiučím," věřil plavec. Po červencovém MS v Budapešti se ale nejspíš vrátí domů, aby dokončil bakalářské studium na Vysoké škole ekonomie a managementu. "Chci to mít z krku," prohlásil.

Celá půlroční anabáze bude poměrně drahá záležitost. Celá včetně soustředění vyjde na částku kolem 600.000 korun. Zčásti ji zaplatí vysokoškolské středisko, zčásti sponzoři a přispěje i plavecký svaz. Denní pobyt se všemi tréninky i stravou vyjde na 100 eur. "Ale věřím, že trénovat s olympijským vítězem bude mít něco do sebe," doufal Micka.