Norsko si díky Halvorsenovi připsalo v závodě s hromadným startem této věkové kategorie čtvrtou medaili za poslední čtyři šampionáty a zároveň historicky třetí titul v mužské třiadvacítce.

Dvacetiletý Halvorsen na něj dosáhl díky skvěle zvládnutému těsnému spurtu nejrychlejší trojice. "Je to neuvěřitelné. Splněný sen, tenhle závod byl pro mě hlavním cílem sezony. Jsem strašně šťastný," uvedl Halvorsen v cíli závodu na 166 kilometrů.

Rovinatý profil mu vyhovoval. "Trať byla pro mě jako dělaná. Ten závěrečný spurt byl hrozně náročný, ale kluci z týmu odvedli úžasnou práci a já pak využil tu správnou chvíli k útoku za německým závodníkem. Je to týmové vítězství," prohlásil Halvorsen.

Z Čechů byl nejlepší Schlegel

Norové závod výborně kontrolovali. Přestože brzy po startu ujelo pět jezdců a vedoucí skupinka se poté rozrostla až na devět závodníků, peloton uprchlíky s přehledem 10 kilometrů před cílem pohltil a Seveřané režírovali vývoj v popředí.

Naopak Čechům se závod nevydařil. Kromě Schlegela dojel ještě Michael Kukrle na 145. místě s více než čtvrthodinovým mankem. Roman Lehký závod nedokončil.

Mistrovství světa v silniční cyklistice - závod s hromadným startem:

Muži do 23 let (166 km): 1. Halvorsen (Nor.) 3:40:53, 2. Ackermann (Něm.), 3. Mareczko (It.), 4. Bauhaus (Něm.), 5. Gröndahl (Nor.), 6. Lowndes (Austr.) všichni stejný čas, …123. Schlegel -5:13, 145. Kukrle -15:16, Lehký (všichni ČR) nedokončil.

TAKÉ ČTĚTE: Časovku v Kataru ovládl Němec Martin. Je počtvrté mistrem světa